Holder styringsrenten uendret, men varsler rentehopp før jul

Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde i dag at styringsrenten forblir uendret på 0,25 prosent, inntil videre. Bildet er fra et tidligere rentemøte. Foto: Nils S. Aasheim/ Norges Bank

Norges Bank har i dag besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,25 prosent. Sentralbanken antyder samtidig at renten skal opp ved neste rentemøte 16. desember.

Torsdag 23. september satte Norges Bank opp styringsrenten fra null til 0,25 prosentpoeng.

Det var den første renteøkningen på to år.

Samtidig varslet sentralbanken at styringsrenten ville øke gradvis fremover, og at det kan komme ytterligere tre renteøkninger de neste 12 månedene.

På dagens rentemøte varslet sentralbanksjef Øystein Olsen renten nå forblir uendret, men at neste økning kan komme allerede før jul.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i desember, sier sentralbanksjefen i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen:


Slik begrunner Norges Bank sine vurderinger:

«Gjenåpningen av samfunnet har gitt en markert oppgang i norsk økonomi, og aktiviteten er høyere enn før koronapandemien. Oppgangen fortsetter om lag som ventet. Arbeidsledigheten har falt videre. Økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst, men den underliggende inflasjonen er lavere enn inflasjonsmålet.

Fremover vil trolig økt aktivitet i økonomien og stigende lønnsvekst bidra til å løfte den underliggende inflasjonen, men styrkingen av kronen den siste tiden kan dempe prisoppgangen.

Det er fortsatt usikkerhet om det videre forløpet for pandemien og virkningene på norsk økonomi. Smitten har økt igjen den siste tiden, men høy vaksineringsgrad vil trolig begrense behovet for nye innstramminger. Rentekomiteen var også opptatt av at forstyrrelser i internasjonale produksjonskjeder kan dempe den økonomiske oppgangen og bidra til høyere prisvekst også her hjemme.

Komiteens vurdering er at normaliseringen av økonomien tilsier at det vil være riktig å øke styringsrenten videre fra dagens nivå. Usikkerhet om virkningene av høyere renter tilsier at styringsrenten heves gradvis.»

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå er det enorme prisforskjeller på boliglån

Her er 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din i 2021

Du kan gå personlig konkurs av å sitte i borettslagsstyret

Flere banker varsler at de IKKE vil sette opp boliglånsrentene

Disse to triksene kan spare deg for tusenlapper i boliglånsrenter