Her må du betale for elbil-parkering fra nyttår

Foto: Flickr.com

Fra nyttår oppheves det statlige pålegget om gratis parkering for nullutslippsbiler på kommunale parkeringsplasser. Kommuner kan velge å innføre betalingsfritak, men det skjer i alle fall ikke i Trondheim og Tønsberg.

Torsdag bestemte nemlig bystyret i Trondheim at elbiler og andre nullutslippsbiler skal betale parkeringsavgift på samme måte som andre biler fra og med 1. januar 2017, skriver Adresseavisen.

Det samme skjedde i Tønsberg, skriver Tønsbergs Blad (krever abonnement).

Bakgrunnen for innstramningene for elbiler i Trondheim skyldes av bilbruken har gått kraftig opp. Bare i løpet av det siste året har biltrafikken til og fra sentrum økt med 60 prosent.

Dette skaper en risiko for at Trondheim kommune mister tilskudd de mottar for arbeidet med å redusere bilbruken gjennom Bymiljøavtalen med staten.

– Gjennom Bymiljøavtalen har vi forpliktet oss til å gjennomføre tiltak dersom bilbruken går opp. Nå viser tallene at det er nettopp det som skjer. Vi må ta hensyn til kollektivtrafikken og ikke til Tesla-eierne, sa Aps Ellen Reitan i bystyremøtet torsdag.

Mye av trafikkøkningen skyldes at flere kjører elbil til og fra jobb, istedenfor å bruke kollektivtransport. Parkeringsplasser i sentrum har lenge vært fylt opp av elbiler som står parkert gjennom store deler av dagen.

KrF, Miljøpartiet De Grønne, SV og Venstre ville fortsatt sørge for at elbilene kunne stå gratis i kommunale parkeringshus i inntil to timer, men at de må betale for parkering på gateplan i sentrum, på samme måte som andre biler.

Det ble nedstemt i bystyret med stort flertall.

Les også: Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap

Les også: Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell

Les også: Så mye feil viser speedometeret på nye biler