Forbrukerrådet klager inn 29 strømselskaper for ulovlige strømavtaler

Forbrukerrådet mener en rekke strømselskaper selger strømavtaler med hemmelige prispåslag. Foto: Pixnio

Forbrukerrådet mener en rekke strømselskaper opererer med hemmelige prispåslag for strømavtaler med innkjøpspriser, og krever nå en storopprydding i markedet. 

Flere strømselskaper opplyser en pris til kunden, men fakturer en langt høyere pris på strømregningen, hevder Forbrukerrådet. Slik lures kundene til å tro at avtalene er langt billigere enn de er.

Forbrukerrådet krever nå at praksisen opphører, og slår alarm om omfanget av innkjøpsprisavtaler med hemmelige prispåslag.

– Det er uakseptabelt å lure kundene ved å opplyse en pris, for så å sende en mye høyere regning. Vi mener praksisen er ulovlig og klager nå inn selskapene til Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven og angrerettloven, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i en pressemelding.

Forbrukerrådet har i kartleggingen funnet 58 landsdekkende avtaler som inneholder hemmelige priselementer, hvor faktisk pris i enkelte tilfeller er opptil det dobbelte av det som blir opplyst til kundene.

Blant de selskapene Forbrukerrådet klager inn er Fjordkraft, Norges Energi, Agva Kraft, Telinet Energi, Gudbrandsdal Energi, Lyse Energisalg, Istad Kraft og Ustekveikja Energi.

Antall avtaler med hemmelige prispåslag i markedet er trolig enda større, da blant annet lokale strømavtaler ikke er tatt med i gjennomgangen.

Les også: Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Mener at ulovlige avtaler må stoppes

Ifølge Blyverket er innkjøpsprisavtale en slags spotavtale hvor selskapene, i tillegg til de vanlige pristilleggene, også legger på et hemmelig tillegg.

– Det er skuffende å se at juksepriser er så utbredt. Nesten en tredjedel av aktørene i markedet har denne type avtaler. Til og med de to største selskapene, Fjordkraft og Norgesenergi, som liker å fremstille seg som de seriøse alternativene, lurer kundene på denne måten, sier Blyverket.

En juridisk utredning gjort på oppdrag for Forbrukerrådets underbygger også konklusjon om at hemmelighold av priselementer i mange tilfeller er ulovlig.

Annonse:


– Vi forventer en storopprydning i strømmarkedet. Ikke bare er praksisen med på å lure kundene, men gjør det også vanskeligere for seriøse aktører å hevde seg i konkurransen, sier hun videre, og legger til:

– Dette jukset kan foregå fordi strømprisene er umulig for folk å forstå. Strømmarkedet må få på plass en forståelig enhetspris, slik som alle andre marked har. Først da kan vi enkelt sammenligne priser og trygt å handle strøm.

Les også: Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

Dette svarer strømselskapene

På henvendelse fra Pengenytt viser Fjordkraft til svaret de har gitt til VG, og svar gitt av Energi Norge til avisen.

Der går det blant annet frem at Fjordkraft mener det er utfordrende å svare på kritikken uten at de er kjent med dokumentasjonen denne bygger på, og hvilke forhold som konkret gjelder Fjordkraft.

– Vi er opptatt av å følge gjeldende lover og regler og vil gå i dialog med Forbrukertilsynet dersom de mener det er noe vi bør endre. Vi er også i en prosess med Energi Norge som vil innføre en frivillig sertifiseringsordning for strømleverandører kalt Trygg strømhandel, skriver kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland til VG.

Gudbrandsdal Energi mener de ikke har gjort noe galt.

– Gudbrandsdal Energi registrerer at vi er klaget inn i denne saken. Årsaken til at vi har havnet på denne listen er at vårt produkt «Tilbudsspot» ligger i feil kategori på strømpris.no. Denne avtalen er en helt normal spotprisavtale, som følger Nord Pool sin gjennomsnittlige områdepris inklusive et fast påslag som er tydelig kommunisert til kundene, skriver daglig leder Marius Røed Sveipe i en epost til Pengenytt.

Han opplyser videre at feilen er meldt til Forbrukerrådet, og at de forventer snarlig tilbakemelding på det.

– Vi registrerer at Forbrukerrådet har sent en henvendelse til Forbrukertilsynet der vi er nevnt. Vi vil naturligvis gå i dialog med Forbrukertilsynet dersom de skulle henvende seg til oss, er kommentaren fra Geir Arne Gundersen, marked- og kommunikasjonssjef i NorgesEnergi.


Fakta om innkjøpsavtaler:

  • Innkjøpsprisavtaler er en avtaleform Forbrukerrådet fraråder. Avtaletypen ligner til forveksling på spotavtaler, men inneholder skjulte priselementer som ikke opplyses til kundene. Hemmelighold av priselementer gjør at avtalene framstår som billigere enn de er.
  • Hemmeligholdet gjør det også umulig å beregne korrekt pris på avtalene og å sammenligne prisen opp mot andre strømavtaler. Innkjøpsprisavtalene er av denne grunn plassert under fanen «Andre avtaler» på Strømpris.no, hvor de listes nederst og er merket med tydelig advarsel og vises uten pris.
  • Forbrukerrådet mener strømavtaler med hemmelige priselementer er ulovlige, og har bedt Forbrukertilsynet om en avklaring.
  • Det varierer hvor mye selskapene tar seg betalt utover det de opplyser kunden, men Forbrukerrådet har sett fakturaer der påslaget ligger mellom 50 og 100 prosent over opplyst pris.

Kilde: Forbrukerrådet


Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Forbrukerrådet: – At energibransjen nå vil sertifisere strømleverandører er en erkjennelse av at markedet ikke fungerer

Elsertifikatordningen har gitt deg høyere strømregning, men nå kan det snu

SINTEF-forsker: Solstormer kan slå ut strømnettet vårt i flere år

Dette bruker du mest strøm på hjemme