Næringsministeren beklager at vi må stille klokken til helgen

På søndag skal vi stille klokken én time tilbake, slik at vi går fra sommertid til normaltid. Det er næringsminister Iselin Nybø lei seg for. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Natt til søndag 25. oktober skal klokken stilles én time tilbake og vi går fra sommertid til normaltid. Næringsministeren sier hun er lei seg for at vi får enda en time i 2020.

– Som tidsminister beklager jeg på det sterkeste at 2020 blir enda en time lenger, dette har allerede vært et svært krevende år for veldig mange, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Hun har ansvaret for Justervesenet, og dermed også for nøyaktig tid her i landet.

– Vi kan også velge å se lysere på det. Når vi stiller klokka tilbake, blir natten en time lengre. Det gjør at når vi står opp på søndag, har sola rukket å komme litt lenger opp over horisonten enn på samme tid dagen før, og vi får en lysere morgen enn vi ellers ville fått, sier næringsministeren.

De fleste klokker i dag stiller seg automatisk, men for de som har komfyrklokker og andre klokker som krever manuell inngripen, er søndagen dagen å gjøre det på.

Skal du være helt nøyaktig, må du holde deg våken natt til søndag 25. oktober og stille klokken tilbake én time fra 03.00 til 02.00.

Les også: Norge vil vente med å vrake sommertiden

Europa vurderer å slutte med å skru klokken frem og tilbake

Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokken frem og tilbake. Nå lurer mange på hva som er status for forslaget, men det er fortsatt uvisst.

Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor. Det er foreløpig ikke klart om man vil jobbe videre med forslaget i EU.

– Det er mange som mener mye om å stille klokken. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Norge må også ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, i så tilfelle, sier næringsministeren.

I mellomtiden gir hun en god huskeregel for stilling av klokken:

– En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren). Det betyr at vi får en ekstra time natt til søndag.

Norge hadde for øvrig sommertid første gang i 1916, deretter i 1940-1945, 1959-1965 og så hvert år siden 1980.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet

Sjekk at dekkene er satt på riktig vei, uansett om du bytter selv eller får andre til å gjøre det

Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt