DNB lanserer nytt fondsprodukt: «Lev Mer»

DNB har lansert et nytt spareprodukt. Her representert med konserndirektør, Trond Bentestuen. FOTO: DNB

Etter at Finanstilsynet tidligere i måneden advarte mot kombinasjonsfond, kommer DNB nå på banen med et nytt spareprodukt. Selv kaller de det «enkel sparing til pensjon med lav pris».

Kombinasjonsfond, som består av både aksjer og renter, fikk sterk kritikk fra Finanstilsynet tidligere denne måneden for en rekke forhold.

DNB, som har nærmere 40 prosent av forvaltningskapitalen til personkundene i kombinasjonsfond, skal nå prøve å tiltrekke seg kunder med sitt nye spareprodukt «Lev mer».

– Nå skal vi gjøre det enkelt å komme i gang med sparingen, sier konserndirektør i DNB, Trond Bentestuen, i en pressemelding.

Over halvparten av den norske befolkning mener nemlig at man bør spare til pensjon, samt være i gang før man har fylt 35 år, viser en fersk undersøkelse fra DNB Respons Analyse.

Les også: Dette er Folketrygdfondets norske favorittaksjer

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Vekter automatisk ned aksjeandelen når du blir eldre

«Lev mer», som også kalles for livssyklusfond, er kort og godt et kombinasjonsfond som gradvis reduserer aksjeandelen når vi nærmer oss pensjonsalder (67 år).

– For at nordmenn skal komme i gang med sparingen, må vi gjøre det enkelt. «Lev Mer» er et produkt som styres av kundens alder og gir en god fordeling av aksjer og renter avhengig av hvor lenge det er igjen til kundens pensjonsalder. Kunden slipper dermed å ta stilling til ulike risikoprofiler og sparehorisonter underveis i spareperioden, sier Bentestuen.

«Lev mer» består i utgangspunktet av 80 prosent aksjer og 20 prosent renter. Når du fyller 47 år og frem til fylte 67 vektes aksjeandelen gradvis ned til 20 prosent, hvor den vil ligge fast etter det. Prisen er 0,50 prosent per år.

– Man kan enkelt ta ut pengene ved behov, men desto lengre man venter, desto mer setter man av til de viktige milepælene fremover i livet, eller til du er pensjonist, sier Bentestuen.

Les også: Fondsforvalter røper hemmeligheten bak Norges beste aksjefond

Urealistiske forventninger til egen pensjon

DNBs undersøkelser viser at et stort flertall av befolkningen opplever sparing til pensjon som både vanskelig og lite interessant. Det er også få som har god nok kunnskap om og kjennskap til egen pensjonsordning.

Mange har dermed et ubevisst forhold eller urealistiske forventninger til hvor mye de får utbetalt som pensjonister.

–Over halvparten går av med pensjon før fylte 67, og dersom man går av som pensjonist når man er 62, vil gjennomsnittet kun få rundt halvparten av hva de har i lønn i dag. Da innser mange at sparing er viktig, sier Bentestuen, og legger til:

– I tillegg ønsker de ikke å binde seg til fast sparing til noe som er så langt fram i tid. Med «Lev Mer» får kundene valgfriheten de etterspør, samtidig som vi senker terskelen for å komme i gang med sparingen.

Les også: Forbrukerrådet: Bankene tjener rått på skjulte pensjonsgebyrer