Anbefaler kundene å selge suksessfond etter forvalterbytte

Storebrands hovedkontor på Lysaker. Foto: Storebrand

Etter 8,5 år som aksjefondsforvalter i Storebrand Vekst, slutter Andreas Berdal Lorentzen. Rådgivingsselskap anbefaler å bytte ut fondet.

Annonse:


Andreas Berdal Lorentzen har forvaltet aksjefondet Storebrand Vekst siden begynnelsen av 2009 med stor suksess.

Mens Hovedindeksen på Oslo børs har steget med 203 prosent i perioden, har fondet hatt en avkastning på hele 466 prosent.

Andelshaverne i fondet har med andre ord hatt en årlig avkastning på 22,5 prosent siden Berdal Lorentzen overtok forvaltningen av fondet. 

Saken fortsetter under grafen.

Solid avkastning: Grafen viser utviklingen i Storebrand Vekst fra 1. januar 2009 til i dag, sammenlignet med fondsindeksen på Oslo Børs. 10.000 kroner investert i fondet for snart 8,5 år siden har vokst til 56.600 kroner i dag. Bilde: Skjermdump fra Morningstar.

Berdal Lorentzen har også forvaltet Storebrand Optima Norge siden 2012, uten at det har gått like bra.

Nå er det imidlertid snart slutt. Forvalteren har valgt å takke ja til en stilling i investeringsselskapet Holta Invest, og forklarer overgangen blant annet at med at han får større grad av fleksibilitet.

Les også: Aksjefond i Skagen og Delphi får nye forvaltere

Ny forvalter fra 1. juni

Av Storebrands nettsider går det frem at Fredrik Thoresen er ansatt som ny forvalter av Storebrand Vekst og Storebrand Optima Norge fra og med 1. juni.

– Vi er veldig fornøyd med å få Fredrik Thoresen med på Storebrands sterke team for norske aksjer og som forvalter av Storebrand Vekst og Storebrand Optima Norge, sier leder for aksjeforvaltningen i Storebrand Asset Management, Bård Bringedal, i en melding.

Thoresen har ti års erfaring som analytiker fra DnB og SEB, og som forvalter i Sector Asset Management.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på utfordringen med å føre Storebrand Vekst og Storebrand Optima videre, og få muligheten til å bli en del av Storebrands sterke og erfarne aksjeteam. Så ser jeg fram til å bruke min kunnskap og erfaring til å skape merverdier for andelseierne, uttaler Thoresen.

Nyervervelsen til Storebrand ble tidligere i år rangert av magasinet Kapital som beste analytiker innenfor IT og Telekom.

Han ble også kåret til den beste aksjeplukkeren i telekom-sektoren i 2014, og til den beste aksjeplukkeren i Norden på tvers av alle sektorer i 2009, av analyseselskapet Starmine.

Bringedal takker Berdal Lorentzen for sin solide innsats, og forsikrer andelshaverne i fondene om at den samme forvaltningsfilosofien skal videreføres med Thoresen.

Les også: Dette er fondsbransjens argumenter for å legge ned fond

– Det er et stort rødflagg når fond bytter forvalter

Storebrand Vekst har siden 2011 vært en viktig komponent i kundeporteføljene til investeringsrådgiveren Finansco.

Berdal Lorentzens avgang har imidlertid utløst en salgsanbefaling på fondet.

– Vi anser fortsatt Storebrand til å ha et av de sterkeste miljøene på aktiv forvaltning av aksjer på Oslo Børs. Men ser man på historikken for fondet Storebrand Vekst, er det et distinkt skille mellom perioden før Lorentzen overtok, og i hans periode, sier partner Eirik Furuseth i Finansco Rådgivning til Hegnar.no.

Storebrand Vekst vil fortløpende bli revurdert på lik linje med andre kandidater, heter det i begrunnelsen kundene fikk.

– Det er et stort rødflagg når fond bytter forvalter. Særlig gjelder det i fond som investerer i mindre selskaper, og der forvalter har stor frihet til å utvikle forvaltningsstrategien. Fra vårt uavhengige ståsted vil vi se at Thoresen leverer resultater før vi igjen vurderer om dette skal inngå i våre porteføljer, sier Furuseth.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?

Dette er kombinasjonsfondene som tar mest og minst betalt for aksjeforvaltningen

Flere privatpersoner eier aksjer på Oslo Børs

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook