30 nye nettbutikker på Forbrukerombudets svindelliste

Siden ser troverdig ut ved første øyekast, men nettsiden er falsk. Skjermdump fra kyliecosmetics.no

Svindlere etterligner virkelige nettbutikker i både layout og nettadresser. Nå advarer Forbrukerombudet om 30 nye svindelsider.

Du bør alltid være skeptisk før du handler med ukjente nettbutikker, ifølge Forbrukerombudet, som minner om at det er enkelt å opprette en nettside som ser relativt profesjonell ut.

Forbrukerombud Elisabeth LIer Haugseth. Foto: Kimm Saatvedt/ Forbrukerombudet

Tilsynsmyndigheten har en alfabetisk liste over useriøse nettbutikker på sine nettsider, og oppdaterte denne i går med 30 nye navn.

Det inkluderer blant annet sider som hevder de selger Apple-produkter og Kylie Cosmetics-leppestifter.

– Vær kritisk til hvor du legger igjen pengene dine på nettet og søk etter erfaringer til andre før du trykker på bestill-knappen, råder forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Du bør også sjekke om kontaktinformasjonen er lett tilgjengelig. Angrerettloven pålegger nemlig nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, epost og organisasjonsnummer.

Annonse:


Les også: Bank måtte betale 27.000 kroner til samboerpar etter rådgiving

Slik blir vi lurt

Forbrukerombudet får jevnlig henvendelser fra forbrukere som ikke har fått de varene de har bestilt, eller som har mottatt billige kopier.

De har da gjerne handlet i nettbutikker som tilsynelatende ser originale ut, men hvor nettadressen er marginalt forskjellig fra den ekte.

Eplehuset.no, Kyliecosmetics.com og Fotballsko.no er alle eksempler på reelle nettbutikker. Handler du derimot på nettsidene Eplehuset.as, Kyliecosmetics.no og Fotballsko.info, blir du svindlet.

Det finnes også svindelsider hvor nettadressen består av et kjent varemerke eller produkt sammen med ord som «billig» eller «salg». Eksempler på det er superbilligeparajumpers.no eller raybansalg.net.

Mens svindelbutikker tidligere ofte opererte med usannsynlig lave priser på kjente merkenavn, er dette ikke alltid tilfelle i dag.  

– Vi ser at svindlerne gjerne legger seg tett opp mot den virkelige nettbutikken i pris, noe som gjør det enda vanskeligere å avsløre svindelen, opplyser Haugseth.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook 

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett

Nå kan du overføre penger via talestyring på mobilen

Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Dette landet kan bli det første uten kontanter