Slik kan du lære barna dine å bli pengesmarte

Dersom barn tidlig lærer verdien av penger, kan dette være til stor hjelp når de selv får ansvar for egen økonomi. Illustrasjonsfoto: ZheZhe2010/ Flickr.com

Oppdragelsen i barneårene har mye å si for om barna dine får en sunn og ryddig personlig økonomi som voksne.

Vil du at dine barn skal bli pengesmarte?

Selvfølgelig vil du det. Ingen foreldre ønsker å se sine barn havne i gjeldsfella, ute av stand til å avdekke typisk svindel eller oppleve andre økonomisk mareritt.

Men hvordan skal du lære dem om penger, og når skal du starte?

Den britiske nettavisen The Independent har bedt noen av de mest fremtredende finansielle ekspertene i Storbritannia om å dele deres beste tips til å lære barn, inkludert deres egne, om penger.

Én av konklusjonene er at alder ikke nødvendigvis trenger å være retningsgivende for når du skal starte, men at opplæringen bør tilpasses hvert enkelt barn etter hvor mottakelige de er.

Annonse:


Les også: Dette er de økonomiske fordelene med å være gift

Knapphet og forsinket tilfredsstillelse

Vil du gjøre barna dine pengesmarte, er det mange måter å gjøre det på. Foto Pixabay

Finansrådgiver Charles Calkin er far til fem og han mener at det finnes måter å lære barn gode pengevaner selv før de er gamle nok til å forstå penger.

Det går kort og godt ut på å forstå betydningen av knapphet på goder og gleden av utsatt tilfredstillelse.

Dette er ifølge han egenskaper som er viktig for god pengestyring i fremtiden.

– Da våre barn var små hadde de hver sin boks med godteri, og på søndagene fikk de lov å forsyne seg av et visst antall av dem. Dette gjorde at de ble vant til kvoter, samt vise moderasjon i form av å ikke få alt på en gang. Forsinket tilfredsstillelse er grunnleggende for god pengestyring, dette er en veldig enkel måte å introdusere konseptet på, sier Calkin til avisen.

Les også: Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Bør håndtere kontanter tidlig

Han oppfordrer også barna til å håndtere penger for å hjelpe dem å gjenkjenne verdien.

– Selv når barna var små fikk vi dem til å betale for ting i butikken selv. Denne interaksjonen lærte dem for det første at det de ønsker seg koster penger, og for det andre at selve handelen krever en vekslingstransaksjon av penger mot vare, sier han videre.

Familien Calkin hadde dessuten en regnskapsbok hvor de førte inn ukepengene til ungene. For hver utbetaling måtte barna signere på at de hadde mottatt pengene.

Dette ga konseptet med å få penger betydning og viktighet, slik at de ikke tok det for gitt, ifølge fembarnsfaren.

Joe Green, talsmann for forbrukssaker på Experian, mener barn kan lære mye om budsjettering, sparing og andre valutaer i forbindelse med sommerferien.

Hans tips er å inkludere barna både i den økonomiske planleggingen av ferien, og i de praktiske gjøremålene i løpet av den. Uttak av valuta fra minibank er et eksempel på det siste.

Les også: Dette landet kan bli det første uten kontanter

Doblet barnas sparing

Direktør for sparing i Aldermore Bank, Simon Healy, brukte en uortodoks måte for å oppmuntre sine barn på ni og elleve år til spare lommepenger sine.

En stund før familieferien lovte han dem nemlig å doble summen de klarte å spare før avreise, og at de kunne bruke pengene på akkurat hva de ville i ferien.

– Det var motivasjon nok til at både ni- og elleveåringen ofret de vanlige helgeaktivitetene, som vanligvis la beslag på alle lommepengene, sier han, og legger til:

– I stedet prøvde de begge å spare nesten alt. Da ferien kom var de svært fornøyde med å ha doblet pengene sine etter å ha jobbet hardt og vært tålmodige.

Simon Healy mener de som følge av dette «stuntet» kunne kjøpe noe spennende og varig i stedet for søtsaker og småting som raskt blir glemt.

– Etter å ha opplevde det selv, vil de forhåpentligvis begge se viktigheten med sparing og fordelene det har i det lange løp, i stedet for bare å fokusere på forbruk her og nå, sier han.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook 

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Stor test: Her serverers Norges beste veimat

I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter

Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett

Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Nå økes kontantstøtten til 7500 kroner