Ville ikke selge til ti prosent over prisantydning, forventet å få langt over 20

Selgeren av en leilighet i femte etasje i denne bygården forventet å selge til langt over 20 prosent over prisantydning. Spørsmålet er da om prisantydningen ble satt riktig i utgangspunktet eller om det var lokkepris. Foto: Skjermdump fra Finn.no

I forrige uke inviterte bransjeforeningene Eiendom Norge og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til oppvaskmøte om lokkeprising. Både Finanstilsynet og Forbrukerombudet følger nå eiendomsmeglerbransjen med argusøyne.

I løpet av det siste året har gjennomsnittlig avvik mellom prisantydning og solgtpris på boliger vært på over ti prosent i Oslo-regionen, går det frem av en artikkel på NEF’s egne nettsider.

Adm. dir. i NEF, Carl O. Geving. Foto: CF Wesenberg/ Kolonihaven

Adm. dir. i NEF, Carl O. Geving. Foto: CF Wesenberg/ Kolonihaven

– Dette er en uheldig praksis som har utviklet seg over tid, men vi må nå som bransje gå sammen for å løfte «gulvet» for hvordan prisen blir satt i Oslo. Alle må endre praksis for å få en bedring på dette, sa administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving, i sitt innlegg.

Finanstilsynet, som også deltok på møtet, fremhevet den viktige rollen eiendomsmeglere har i bolighandelen.

– Tillit til meglers rolle i prisvurderingen er ikke bare essensielt for boligkjøper og selger. Også långivere og andre aktører innenfor bolighandel er avhengig av å kunne stole på at megler er etterrettelig i sin vurdering av markedsverdien, og at megler er sannferdig i sin kommunikasjon til markedet om antatt salgsverdi, sa direktør for markedstilsyn i Finanstilsynet Anne Merethe Bellamy.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Boligselger forventet salg til 22,5 prosent over antydning

Skjermdump fra Finn.no

Skjermdump fra Finn.no

Én av Pengenytts lesere, som for øvrig ønsker å være anonym, bydde nylig på en leilighet på Vålerenga.

Leiligheten i Hedmarksgata 10, med primærrom på 37 kvm, hadde en prisantydning på 2,45 millioner kroner. Dette til tross for at selgeren selv hadde kjøpt leiligheten to måneder tidligere for 2,80 millioner kroner.

Vår tipser «vant» budrunden etter siste fellesvisning med et bud på 2,67 millioner kroner. Hun trodde derfor hun hadde blitt boligeier.

Ifølge «budvinneren» forteller så megleren at hun selv forventet den kom til å gå for rundt tre millioner, og kom derfor med motbud fra selger på 2,95 millioner.

«Budvinneren» svarte med et siste bud på 2.70 millioner kroner, eller over ti prosent mer enn den opprinnelige prisantydningen, men det ble ikke akseptert.

Leiligheten ble senere solgt til 2,90 millioner kroner etter en privatvisning hvor to nye interessenter deltok.

Les også: Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån

Megler: – Min oppgave er å oppnå høyest mulig salgspris

Eiendomsmegler Caroline Ephraim. FOTO: Eiendomsmegler 1 Gamle Oslo

Eiendomsmegler Caroline Ephraim. FOTO: Eiendomsmegler 1 Gamle Oslo

Det var eiendomsmegler Caroline Ephraim i EiendomsMegler 1 Gamle Oslo som hadde ansvaret for salget av leiligheten i Hedmarksgata 10. Hun svarer følgende på spørsmål om hun opererte med en lokkepris:

– Når selger kjøpte boligen (i juni, red.anm.) var prisantydningen på 2,05 millioner kroner. Vår selger kjøpte leiligheten til 2,80 millioner. Min vurdering var at prisen på 2,80 var noe høy og jeg var ikke sikker på at eiendommen kunne selges for samme sum. Men når visningen var gjennomført, og det visste seg at det var mye interesse, så var jeg trygg på at vi kunne oppnå noe høyere pris.

– Ifølge budvinner fortalte du til henne at du selv forventet at den kom til å gå for rundt tre millioner, og at du derfor kom med et motbud fra selger på 2,95 millioner. Stemmer det?  

– Der har hun nok misforstått, jeg sa at et motbud på 2,95 millioner var forståelig fra selgers ståsted, ettersom lignende boliger i området samme dag gikk langt over prisantydning. Dette var også grunnen til at selger vurderte å avvente salget, hun ble usikker på om hun ville selge, sier Ephraim, før hun legger til:

– Men ja, jeg sa til henne at en pris på 3 millioner var forsvarlig i dagens marked.

– Synes du salgsprosessen var ryddig, eller kunne salget vært håndtert på en bedre måte?

– Jeg er usikker på hvor du vil. Min oppgave er å oppnå høyest mulig salgspris, svarer Ephraim.

Les også: Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell

Norges Eiendomsmeglerforbund: – Ser litt merkelig ut

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF Wesenberg/ Kolonihaven

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF Wesenberg/ Kolonihaven

Forbrukerrådgiver Carsten Henrik Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund opplyser til Pengenytt at det er to forhold som er avgjørende i forhold til om det er snakk om lokkepris eller ikke.

– Reglene om markedsføring av bolig er slik at boligen ikke kan legges ut med en annen prisantydning enn den prisen selger «på markedsføringstidspunktet» er villig til å akseptere, og den må heller ikke settes lavere enn meglerens objektive vurdering skulle tilsi, sier han.

Pihl presiserer at det kan skje ting i ukene mellom markedsføringsstart og selve budrunden som gjør at selgeren da ønsker å få mer for boligen, og ikke lenger er villig til å akseptere bud på den initielle prisantydningen.

Det kan for eksempel være stort oppmøte på visningene eller høy pris på tilsvarende solgte boliger i nærområdet.

– Var det lokkepris i Hedmarksgata 10?

– Vi vet at prisantydningen i mange tilfeller settes for lavt. Om det var lokkepris i dette tilfellet, er vanskelig for oss å svare bastant ja eller nei på. Men jeg må innrømme at det ser litt merkelig ut, sier Pihl.

Les også:Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Meglere kan bli «avskiltet»

Under oppvaskmøtet til Eiendom Norge og Norges Eiendomsmeglerforbund i forrige uke gikk direktøren for markedstilsyn i Finanstilsynet, Anne Merethe Bellamy, langt langt i å antyde at systematisk feilprising kan få store konsekvenser både for den enkelte megler og foretaket.

–  Generelt er det slik at eiendomsmeglingsloven ansvarliggjør den enkelte megler når det gjelder kvaliteten på meglerarbeidet. Ansvarlig megler for oppdraget er ikke bare ansvarlig for sine egne faglige vurderinger og handlinger, men har også ansvaret for det arbeidet som utføres av fullmektiger. I sin ytterste konsekvens kan grove forsømmelser eller gjentatte regelbrudd innebære tilbakekall av eiendomsmeglerbrevet. Vi kan ikke utelukke at dette også kan skje dersom det avdekkes at lokkepriser er benyttet, sa Bellamy til de fremmøtte.

Hun presiserte imidlertid at tilsynet nå er mer opptatt av hva foretakene kan gjøre for å forebygge problemet med lokkepriser.

For ordens skyld: Artikkelforfatteren og Carsten H. Pihl har tidligere jobbet sammen i Dine Penger. 

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente