Tomt for ved i butikken?

byggmax Byggmax varehus. Foto: Byggmax.

Minusgrader ute, rekordhøy strømpris og tomme vedhyller. Her er alternativene du trenger for å fyre i vinter.

– Strømprisene sendte vedsalget opp 141% hos Byggmax i fjerde kvartal i fjor. Veden har blitt utsolgt med en gang kundene har sett på Byggmax.no at vi har ved på lager. Vi har hatt besøk av kunder som har reist timevis hver vei for å sikre seg ved, sier Niklas Hamberg, Norgessjef i Byggmax, som forsikrer om at de gjør alt de kan for å fylle lageret.

Men hvis du er en av dem som ikke har klart å få tak i ved, eller er bekymret for om beholdningen skal vare gjennom sesongen har Hamberg gode alternativer til den tradisjonelle tørrveden.

Trebriketter

Trebriketter lages av restprodukter etter treindustrien og er 100% tre, altså komprimert sagflis, uten noen form for tilsettingsstoffer.

– Trebriketter er egentlig et bedre produkt enn ordinær ved. De har et høyere energinnhold enn tradisjonell ved, de brenner lengre og de frigjør mer varme. Mange har fått øynene opp for brikettene og blander noen trebriketter sammen med vanlig ved i ovnen. Likevel er det viktig å ikke fyre for hardt med briketter så brenn én av gangen. For mye brensel kan gi for høye temperaturer i ildstedet, skorstein og tilliggende bygningsdeler, forklarer Hamberg.

Utover å følge Hamberg sitt tips om å ikke fyr for hardt er det viktig at forbrukeren setter seg inn i hvilke type brensel ildstedet tåler og følger bruksanvisningen som følger med trebrikettene. Noen ildsteder tåler briketter, andre gjør det ikke. Dovrepeisen skriver på sine nettsider at «når det gjelder kompaktved har vi godkjent noen typer. Disse kompaktvedtypene har gjennomgått tester, tilsvarende sikkerhetsgodkjenningstesten for de sentrale godkjenningene for ildstedene».

Fordelen med trebriketter er at de som allerede har en peis eller ovn hjemme ikke trenger å investere i noen nye løsninger for å bruke brikettene. Det gjør dessverre også at briketter ofte er utsolgt på lik linje med ved.

– Vi i Byggmax, som er så glade i godt trevirke, setter jo ekstra stor pris på at briketter og pellets er laget av spon og liknende som ellers ville gått til spille. Da kan kjerneveden få realisert norske hjemmefikseres byggedrømmer. Det er både god ressursøkonomi og bra for miljøet, tilføyer Hamberg.

Pellets – billigere og mer effektivt enn ved

Pellets er et rent naturprodukt som også består av flis og rester fra trevareindustrien. Sammenlignet med ved gir pellets lavere klimautslipp og en mer stabil forbrenning. For å brenne pellets anbefaler Byggmax pelletsovn eller -kjele, som koster litt i innkjøp, men det er en investering som vil lønne seg etter noen år. Største fordelen med pelletsfyring i en pelletskamin er at pellets mates inn automatisk, og gir en jevn og styrt forbrenning.

– Jeg vil slå et slag for pellets. Pellets har høyere energiinnhold og en lavere kostnad sammenlignet med vedfyring. Vi selger ordinære 16 kg sekker med pellets til under femtilappen, og da får du en energipris under 75 øre per kWh. Skulle du finne pelletssekkene rimeligere hos en lokal konkurrent så betaler vi mellomlegget tilbake pluss 10 prosent. I Sverige, som jo også har mye skogsindustri, så er pellets en vanlig varmekilde, foreløpig er det ikke like vanlig i Norge, men det tror jeg vil endre seg med de nye strømprisene, forteller Hamberg.

Byggmax anbefaler å være forsiktig med å brenne pellets i en vanlig vedovn eller peis. Selv om pelletskurver for dette formålet har vært på markedet en stund, så må du sjekke bruksanvisningen til ditt eget ildsted.

– Mesteparten av vedprodukter forgasses og brenner som gass i ildstedet. Bruk av annet enn foreskrevet brensel kan føre til at det samles gass i brennkammeret. Gassen kan plutselig antenne og det kan gi eksplosjoner og være farlig. Dette gjelder især parafinkubber som både soter mye og kan være svært farlige, forklarer Hamberg, som anbefaler folk å unngå parafinkubber.

Enkeld

Enkeld et naturprodukt fra Södra og må ikke forveksles med peiskubbe/parafinkubber. Enkeld er et C02-nøytralt alternativ til ved som inneholder kun svensk tre og tenningsmateriale, laget av naturlige råvarer fra svenske skoger.

– Enkeld er et veldig hyggelig alternativ til ved i peisen. Den er produsert i Sverige, av svenske naturlige råvarer, er FSC-sertifisert og kan spores til svenske skoger. Vi selger pakker på tre til under 60 kroner hvilket gir en energipris på ca. 2 kroner per kWh. Enkeld sin største fordel er nok likevel at den er enkel. Du bare plasser posen i ildstedet og tenner på. Da brenner den i ca. halvannen time, avslutter Hamberg.