Private sparere kjøper aksjer for milliarder av kroner under korreksjonen

mads nordnet Mads Johannesen. Foto: Nordnet.

Selv om årets første måned startet svakt, har ikke private sparere latt seg skremme. I løpet av januar måned er det nettokjøpt aksjer for over 1 milliard kroner. Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 33,5 milliarder kroner i januar og netto ble det kjøpt for 1 milliard kroner. Tomra Systems troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 97 millioner. Aker BP topper salgslisten, med et nettosalg på 70 millioner kroner.

  • Selv om de globale børsene er ned mellom 5-15 prosent har Oslo Børs knapt endt i negativt terreng i januar måned. Mye av dette kan tilskrives oljeprisen som har steget over 15 prosent og faktisk også vært over 90 dollar fatet. Dette gavnet selskaper som Equinor og Aker BP og bidrar således til at Oslo Børs gjør det relativt mye bedre enn andre børser.
  • Evolution AB er desembers mest handlede aksje. Selskapet har gjennom 2021 opplevd både opp og nedturer og har blitt en av de mest likvide aksjene på Stockholmsbørsen. Likviditeten, kombinert med masse kursdrivende nyheter har ført til at våre kunder kjøper og selger aksjen i stort monn hver eneste måned. Med et stort salgspress på Stockholmsbørsen gjennom januar måned har også Evoultion fått unngjelde og aksjen er ned 13 prosent gjennom måneden.

– Tomra Systems er også et selskap som virkelig har hatt medvind i 2021. Selskapet har doblet sin markedsverdi de siste årene grunnet verdens stadige fornybare investeringer med inntjening. Tomra er et av svært få selskaper som faktisk kan vise til dette. I2021 gikk aksjen fra å ha norske investorer til også at de utenlandske investorene tredde inn på aksjonærlisten, dette har ført til en fantastisk kursutvikling, forteller Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

Januar måned har vært preget av ruglete stemning på verdens børser. Selv om Oslo Børs har holdt seg merkverdig godt gjennom nedturen, ender man altså måneden ned 2,2 prosent. Dette er derimot lite i forhold til være nordiske og internasjonale partnere. OMX Stockholm og København er ned 10 prosent, mens teknologitunge Nastaq og S&P-500 er ned henholdsvis 12 og 7 prosent. Mye av grunnlaget for fallet har vært den siste tids signaler fra verdens sentralbanker om at styringsrentene skal heves gjennom året. Både FED og flere banker har tatt til orde for flere rentehevninger gjennom året, noe som har ført til at markedet har flyktet selskaper med kontantstrøm langt frem i tid, til selskaper med kontantstrøm her og nå. På folkemunne kaller man dette et skifte fra vekstaksjer til verdiaksjer. Inflasjonstallene fortsetter også å komme inn på den høye enden og bidrar således til at sentralbankene er nødt til å sette opp renten, for å unngå at inflasjonen kommer ut av kontroll.

I tillegg til en del makronyheter har også vel 70 prosent av S&P-500 sin markedsverdi levert tall. De store amerikanske bankene skuffet analytikerne, mens selskaper som Microsoft og Apple har levert knalltall. Mest oppmerksomhet fikk derimot strømmegiganten Netflix, som varslet lavere inntjening og vekst i kvartalene fremover. Dette førte til at markedet sendte aksjen ned godt over 20 prosent etter fremleggelsen.

I løpet av januar måned har Nordnet kunder vektet seg opp i teknologi og fornybare selskaper. Her kan man nevne Tomra Systems, Rec Silicon og Kahoot.

– Etter et fantastisk 2020 har Kahoot vært et av de svakeste selskapene på Oslo Børs i 2021. Litt motbør på organisk vekst, sektorrotasjon mot sykliske aksjer og selskapsspesifikke nyheter har hatt en svært negativ effekt for selskapet. De endte ned 50 prosent i 2021, og har fortsatt ned i starten av 2022. Allikevel har flere analytikere spådd en kraftig vekst for selskapet inn i 2022 og dette har også våre kunder fått med seg, sier Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

På salgstoppen troner Aker BP, Norsk Hydro og Golden Ocean som de mest solgte aksjene i desember måned.

– De mest solgte aksjene er Aker BP, Norsk Hydro og Golden Ocean. Jeg må si det er interessant at man velger å vekte seg opp i selskaper med solide vekstimpulser og selger et selskap som Aker BP, som i likhet ved Equinor faktisk tjener veldig store penger nå når olje og gasspriser er høye, avslutter Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.