Private sparere kjøper olje- og gassaksjer med begge hender

mads nordnet Mads Johannesen. Foto: Nordnet.

Selv om det ikke har manglet på ekstraordinære hendelser de siste årene, fortsetter dessverre verden å overraske. Denne gangen er verden og aksjemarkedene i sjokk etter at Russland har invadert Ukraina og vi står på randen av en krig. Nordnets private sparere er derimot mot-sykliske og kjøper aksjer.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 33 milliarder kroner i februar og netto ble det kjøpt 983 millioner kroner. Vår Energi* troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 438 millioner. Norsk Hydro topper salgslisten, med et nettosalg på 157 millioner kroner.

– Februar måned ble nok en måned der Oslo Børs relativt til andre børser gjorde det bra. I en forferdelig situasjon som en krig er, vil investorer og markedet flykte til selskaper som tilbyr produksjon av olje og gass. Her er igjen Oslo Børs en het kandidat, og dette har vi fått et særskilt godt bilde av de siste dagene. Vår Energi er den mest kjøpte aksjen. Etter at det lenge hadde vært diskusjoner om børsnotering, kom de tidligere denne måneden på børs.  Etter en svak åpningsdag har aksjen steget 20 prosent siden noteringen etter den økte geopolitiske uroen vi nå dessverre ser i Europa. I likhet med Vår Energi er Equinor en stor tilbyder av olje og gass. Etter et kraftig hopp i energiprisene grunnet krigen, har investorene flyktet til Equinor som nå er i nærheten av all-time-high nivåer. Dette er også med god grunn da vi ser rekordhøye gasspriser og en oljepris som har stabilisert seg rundt 100 dollar fatet, forteller Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

Børsmåneden februar har vært ekstraordinær med negativt fortegn. Etter to år med nedstenging, coronatiltak og restriksjoner har vi gått rett over i en alvorlig geopolitisk situasjon. Vi våknet alle opp til nyheten om at russiske styrker hadde invadert Ukraina 24 februar. På generelt grunnlag er selvfølgelig en krig kun tap for alle parter, så konsekvensen av en langvarig og eskalerende krig er dramatisk for verdensøkonomien. Mindre handel på tvers av landegrenser, flere toll-barrierer, politisk og geopolitisk usikkerhet. Markedet hater usikkerhet og vi har allerede sett store utslag på internasjonale børser og vår egen Oslo Børs. Hvor lenge denne krigen vil vare og om den eventuelt eskalerer ytterligere vites selvsagt ikke i skrivende stund, men ut ifra de signalene vi har i dag har ingen parter ønsker om å eskalere dette til en fullskala verdenskrig.

NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer selvfølgelig Russlands akt og sier «vi har nå krig i Europa i et omfang som vi trodde hørte til historien», dette er sterke ord fra NATOs generalsekretær og signaliserer også at NATO vil sende styrker til Ukraina. Det har vært ulike signaler fra statsledere rundt om i verden, men det er en unison fordømmelse av russiske myndigheter og det er også iverksatt sterke sanksjoner mot Russland som stat og potensiell handelspartner. Problemet er selvsagt Europa sitt sterke behov for gass som Russland er stor tilbyder av. Dette kompliserer selvfølgelig situasjonen noe og gjør det viktig at man gjør en god diplomatisk jobb.

– Markedet tok denne nyheten med sjokk og vantro og alle de toneangivende indeksene har falt på nyheten om krig. Selv om det brede markedet har falt, ser man at de store olje og gasselskapene har gått motsatt vei, i takt med at både olje og gassprisen stadig tikker oppover. Fremover blir det ekstremt spennende å følge med på hva sentralbankene vil gjøre, om denne krigen blir langvarig. Vil renten fortsette å tikke oppover i takt med økt inflasjon, eller blir man tvunget til å gjøre ekstraordinære grep for å unngå en langvarig global resesjon? Dette er tematikker jeg tror vi vil møte i ukene og månedene fremover, sier Mads Johannesen.

På globalt nivå har det vært en sørgelig måned, men i finansmarkedet har det ikke vært bekmørkt.  De toneangivende indeksene S&P-500, Nastaq og Dow Jones er relativt flate når vi går inn i mars måned. De europeiske indeksene Dax og Eurostoxx 50 er ned i morådet 6 prosent. Olso Børs er således den beste europeiske indeksen med en oppgang på 1,63 prosent i løpet av februar måned. Dette er i hovedsak drevet av Equinor.

– Oljeprisen er opp 8 proisent som har således dempet fallet til Oslo Børs. Relativt til andre børser, fortsetter Oslo Børs å gjøre det bra, da sammensetningen av selskaper i et slikt makroklima vi ser nå, er fordelaktig for vår hjemmeværende børs, fortsetter Nordnet økonomen.

I løpet av februar har Nordnet kunder vektet seg opp i råvarer og finansielt stabile selskaper. Her kan man nevne Vår Energi, Aker BP og Telenor.

– Selv om Telenor kom med en kvartalsrapport det ikke akkurat luktet svidd av, har våre kunder vektet seg opp i selskapet gjennom måneden. Historisk har Telenor vært et selskap som investorer flykter til når det er utrygge tider på børsen. En stabil finansiell balanse, kombinert med et godt utbytte er mye av grunnen til dette, sier Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

På salgstoppen troner Norsk Hydro, Salmar og Aker Solution som de mest solgte aksjene i februar måned.

– Selv om norsk eksport av fisk er en marginalbusiness etter at det ble pålagt restriksjoner tilbake i 2014, ser vi at flere investorer solgte unna lakseselskaper sist uke. Dette har nok sammenheng med at vi nå vil se økte sanksjoner mellom land, som kanskje kan skape logistikkproblemer for lakseselskapene, avslutter Mads Johannesen.