Tar ut alle norske SAS-piloter i streik fra torsdag

Alle SAS-fly i Norge kan bli satt på bakken fra torsdag. Foto: SAS

Alle norske SAS-piloter går ut i streik fra torsdag, med mindre de klarer å komme til enighet med arbeidsgiveren før den tid.

Mandag morgen ble det brudd i meklingen mellom SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat og motparten NHO Luftfart/SAS, melder Parat på sine nettsider.

To piloter er tatt ut i streik, og fra torsdag morgen trappes streiken ytterligere opp ved at alle norske SAS-flygere tas ut i streik. Streiken vil ifølge Parat ramme all rutetrafikk.

Bakgrunnen for uenigheten er at de norske pilotene ønsker samme betingelser som sine kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger.

Les også: Mange blir svindlet når de leier feriebolig på Kanariøyene

Hevder de ikke blir tatt på alvor

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, synes det er uforståelig at SAS ikke vil gi dem det.

– Jeg undrer meg over hvorfor SAS velger en slik strategi. Det er nærmest som at man ikke tar oss på alvor, men i stedet bare ønsker å erstatte dårlige ordninger med enda dårlige løsninger. Vi føler vi blir holdt litt for narr, sier han.

Annonse:


Skogvang opplyser at medlemmene krever reelle forbedringer.

– Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, sier han.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

SAS ønsker enighet før torsdag

Pressetalskvinne i SAS, Tonje Sund, sier til NRK at SAS jobber med å få til en løsning. Hun hevder dessuten at konflikten ikke vil få noen innvirkning på trafikken.

– Det er varslet om tiltak som vil kunne påvirke trafikken fra og med torsdag, men SAS arbeider med å få til en løsning, og har som ambisjon å komme til en enighet innen det.

Hun opplyser at SAS har lyktes med å signere avtaler med de svenske og danske foreningene, og at de tror det skal være mulig å komme til enighet også i Norge.

Les også: Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt

Dine rettigheter dersom du blir streikefast

Skulle det bli streik fra torsdag av og ditt fly ikke går som avtalt, har du rettigheter. 

– Det er skikkelig irriterende å få reisen ødelagt på grunn av forsinkelser og innstillinger, men du har gode rettigheter: Blir flyet innstilt, eller kansellert, kan passasjerene enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ reise så snart som mulig. Blir flyet forsinket har de rett på å bli tatt vare på. Ved de fleste innlandsreiser vil du for eksempel få en matbit etter to timer. Hvis flyavgangen blir forsinket med over fem timer, kan du også få pengene tilbake for den resterende turen, eller hele reisen hvis den ikke lenger har en mening, uttalte direktør for forbrukerservice  Ingeborg Flønes til Forbrukerrådets nettsider ved en tidligere anledning.

I og med at lengden på reisen er med på å bestemme dine rettigheter, kan du sjekke nettopp dine med Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator.

– En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt, anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, la direktøren til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Norges beste arbeidsplasser er kåret. Dette er hemmelighetene deres

Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine

Bankene kan bli erstatningsansvarlige for dine gjeldsproblemer