Sterk utvikling i boligprisene i september

Boligprisene fortsetter å stige i hovedstaden. Her fra Grünerløkka. Foto: Visitoslo/ Flickr.com

Boligprisene falt nominelt med 0,1 prosent i september, men steg med 0,9 prosent etter justering av sesongvariasjoner. Veksten er primært drevet av sterk prisoppgang i Oslo-regionen.

Boligprisene falt nominelt med 0,1 prosent i september sammenliknet med måneden før, viser prisstatistikken på bruktboliger fra Eiendom Norge som ble lagt frem i dag.

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge. FOTO: Solfrid Sande/ Eiendom Norge

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge. FOTO: Solfrid Sande/ Eiendom Norge

Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene likevel med 0,9 prosent.

Boligprisene justeres for å eliminere sesongvariasjonene som historisk har vært vanlig for den enkelte måned. Dermed blir det enklere å skille mellom sesongfaktorer og trend.

– Den sterke trenden i boligmarkedet så langt i år fortsetter. Utviklingen er primært drevet av en sterk prisoppgang i Oslo-regionen. I landet for øvrig har de fleste steder hatt nedgang i prisene, noe som er normalt i september, sier Christian V. Dreyer i Eiendom Norge på pressekonferansen.

Les også: Ville ikke selge til ti prosent over prisantydning, forventet å få langt over 20

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Store variasjoner i landet

De fleste regionene hadde altså som forventet en negativ utvikling i boligprisene i september. Den svakeste utviklingen av byene hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på 1,2 prosent. Sterkest utvikling hadde Oslo med en oppgang på 1,3 prosent.

Prisutviklingen de siste 12 månedene viser en boligprisvekst på 10 prosent for landet som helhet, men forskjellene er store fra region til region.

12 måneders veksten er ved utgangen av september på 18,5 prosent i Oslo, -5,3 prosent i Stavanger, 3,6 prosent i Bergen og 8,6 prosent i Trondheim.

– Forskjellene i 12 måneders veksten viser at det fortsatt er en tredeling av det norske boligmarkedet med Oslo og Stavanger som ytterpunkter, mens resten av landet har en mer moderat utvikling. Oslo skiller seg nå klart fra resten av landet, og det er nå bydeler i Oslo som har over 20 prosent vekst siste 12 måneder, sier Dreyer.

Les også: Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån