Ny nettside skal bidra til en bedre start for gründere

Slik ser den nye nettsiden Navnesok.no ut. Bilde: Brønnøysundregistrene

I slutten av forrige uke ble nettjenesten Navnesøk lansert. Det er en tjeneste som gjør det enkelt for gründere å sjekke om domenenavn, foretaksnavn og varemerke er ledig. Alt på ett sted og i ett søk.

Det er mye å huske på når du skal starte en bedrift. Du må ha et foretaksnavn, og kanskje domenenavn og varemerkebeskyttelse.

Hvordan gjør jeg dette og hva gjør jeg først, tenker du kanskje da. Rekkefølgen kan ha betydning, og det er smart å registrere domene først, deretter foretak og varemerke.

Tidligere har det vært slik at gründerne har vært nødt til å gå til tre ulike steder for å finne ut om domenenavn, foretaksnavn og varemerke er ledig.

Med Navnesøk blir dette en enklere prosess, fordi det er ett sted og ett søk.

Les også: Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Vil begrense navnekonflikter og navnesnapping

Når du taster inn et tenkt navn gjør tjenesten søk mot tre forskjellige registreringstjenester, og sammenstiller resultatene.

Domenesøket gjøres mot Norids er domenet ledig-tjeneste, foretakssøket gjøres mot Brønnøysundregistrenes/ Difis oppslagstjeneste for enhetsregisterdata og varemerkesøket gjøres mot Patentstyrets oppslagstjeneste for varemerker.

Formålet med den nye tjenesten er blant annet å gi bedre kunnskap om oppstartsfasen som næringsdrivende, effektivisere navnesøk-prosessen, øke kunnskapen om de immaterielle verdiene og begrense navnekonflikter og navnesnapping.

Ved å registrere navn i riktig rekkefølge, som tjenesten hjelper deg med, kan du lettere unngå at domenehaier kjøper domenenavn før du får det registrert.

Tjenesten kan brukes i oppstarten av ny virksomhet, men også hvis du bare skal ha et domenenavn, lansere et nytt produkt eller en ny tjeneste og trenger et varemerke.

Les også: Bloomberg slår fast: – Disse landene er de mest innovative i verden

Et samarbeid mellom flere

Det er Norid, Patentstyret og Brønnøysundregistrene som har gått sammen om å lage tjenesten Navnesøk.

– Norid, Patentstyret og Brønnøysundregistrene har på hver sin måte viktige oppgaver for å ivareta næringslivets immaterielle verdier. Og vi er svært opptatte av å hjelpe nyetablerere med å få en god start, sier kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregistrene, Mette Siri Brønmo, i en melding.

Samarbeidet om å utvikle tjenesten startet for rundt ett år siden og er et felles initiativ, etter ønske fra Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

– Denne tjenesten viser at samarbeid i det offentlige er viktig for å gjøre det enklere for gründerne. Vi trenger enda flere dyktige gründere som starter nye og lønnsomme bedrifter og da må vi lage enkle tjenester som dette, sier næringsminister Monica Mæland (H) i den samme meldingen.

I «Gründerplan 2015» sier regjeringen at vi skal skape og forsterke en kultur om gründerskap i Norge.

Les også: Optimismen er tilbake i arbeidsmarkedet, og spesielt i nord

Les også: Einars nettbutikk er kåret til Folkets Nettfavoritt 2016

Les også: Må betale eiendomsskatt for hundehus