Nå kommer en ny og forbedret løsning for realtidsbetalinger i Norge

Bits lanserer i disse dager en ny og forbedret infrastruktur for realtidsbetalinger i Norge, kalt Straks 2.0. Illustrasjonsbilde: Pixabay

I løpet av de kommende månedene blir en ny infrastruktur for realtidsbetalinger tilgjengelig fra alle banker i Norge. Den vil gjøre pengeoverføringer tilgjengelig på konto hos mottaker umiddelbart, 24/7/365.

Realtidsbetaling, også kalt straksbetaling, er en betalingstjeneste der beløpet blir stilt til disposisjon på mottakers konto umiddelbart etter at betaler har sendt transaksjonen.

Det gjelder 24 timer i døgnet, syv dager i uken og 365 dager i året.

Allerede i 2013 ble det etablert en infrastruktur for slike betalinger i Norge, men på grunn av flere svakheter og begrensninger det tok flere år før mange banker tok den i bruk i vesentlig grad.

Dette er de største svakhetene og begrensningene:

  • Bankene påføres kredittrisiko, fordi betalingsmottaker får pengene før bankene har gjort opp seg imellom.
  • Det er ikke lagt til rette for utveksling av informasjon mellom betaler og betalingsmottaker, noe som ofte er nødvendig for betalinger til bedrifter.
  • Det er en beløpsgrense på 500.000 kroner for enkeltbetalinger.

Les også: Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Annonse:


Ny løsning muliggjør overføring av store beløp i realtid

Nå har imidlertid Norges Bank, Bits, bankene og Nets utviklet en ny infrastruktur for realtidsbetalinger, kalt Straks 2.0, uten dagens begrensninger.

Det innebærer blant annet at løsningen skal kunne brukes til straksbetalinger mellom kunder, fra kunde til bedrift og fra bedrift til bedrift.

Videre skal den fungere uten at det oppstår oppgjørsrisiko mellom bankene, noe som igjen gjør at man kan overføre større beløp i realtid.

Det kan være en stor fordel for mange bankkunder, og spesielt ved betaling av bolig og bil.

De aller første betalingene ble nylig gjennomført i det nye systemet, som nå er inne i en pilotfase, skriver Bits i en fersk pressemelding.

Det er forventet at norske banker vil kunne ta dette i bruk overfor sine kunder i løpet av første halvår.

– Det er lagt ned et stort arbeid i den nye løsningen med deltakere fra et stort antall aktører. Bits er veldig fornøyd med innsatsen og løsningen som nå er satt i produksjon, sier daglig leder i Bits, Eivind Gjemdal, i en kommentar.

– Dette er et stort steg mot en betalingsinfrastruktur i Norge som svarer til kundenes forventninger om betalinger i realtid, legger han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Snart kan betalinger med fingeren bli en realitet

Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Slik fungerer de nye pakkeboksene som Posten nå setter ut

Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2020

Nå gjelder nye håndbagasjeregler hos Norwegian