Nå dobler Enova støtten til dette energitiltaket

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Har du en oljefyr i kjelleren, får du dobbelt så mye i støtte fra Enova dersom du bytter den ut innen 2019.

Enova har tidligere gitt 10.000 kroner ekstra i støtte til de som har fjernet oljefyr og tank, gitt at de samtidig installerte en Enova-støttet varmeløsning.

Nå dobles denne støtten til 20.000 kroner, gjeldende ut hele 2018, ifølge en pressemelding fra selskapet.

– Vi vet at det er titusener av oljefyreiere som fremdeles sitter på gjerdet. Når vi nå hever støtten, er det for å få mange ned fra gjerdet og sette fart på oljeutfasingen, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i meldingen.

I 2019 vil støtten igjen være på 10.000 kroner.

Fra og med januar 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje, og da vil det heller ikke være noen pengestøtte å hente til oljeutfasing.

Les også: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Kan få opptil 50.000 kroner i samlet støtte

Har du en slik i kjelleren? Nå kan du få 20.000 kroner for å kaste den ut. Foto: Enova

I tillegg til støtten for å fjerne oljefyr og tank, kommer støtten til ny varmeløsning.

Fire alternativ gir rett til støtte fra Enova, og det er væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe, biokjel (for eksempel pellets eller flis) og bio-ovn med vannkappe.

Den løsningen som gir mest i støtte, er væske-til-vann-varmepumpe, hvor du i tillegg til de 20.000 kronene du får for å fjerne oljekjel og tank, kan få tilbake inntil 30.000 kroner.

Ut 2018 kan du derfor få inntil 50.000 kroner i støtte dersom du bytter ut oljefyren med en varmeløsning som kvalifiserer til Enova-støtte.

– Dette gir deg dessuten lavere energiutgifter fra første dag. Det er dyrt å fyre med olje, og med de løsningene vi støtter, vil energiregningen krympe betraktelig. Siden du uansett må bytte varmeløsning innen 2020, taper du derfor penger for hver dag du venter, sier Kvam.

Les også: Jan Helge (74) gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Kan bruke bioolje i oljefyren, også etter 2020

Med bioolje er det mulig å fortsette å bruke oljefyren. Det er nemlig ikke å ha oljefyr som blir forbudt fra 2020, men å fyre med fossil olje.

Enova gir imidlertid ikke pengestøtte til en konvertering fra fossil olje til bioolje.

– Enova gir bare støtte til løsninger hvor støtte er nødvendig for å gjøre dem konkurransedyktig, og en konvertering til bioolje koster ikke all verden, sier Kvam.

Hun mener bioolje kan være et godt alternativ for noen, så lenge den er bærekraftig, men presiserer:

– Da må du først forsikre deg om at oljekjelen din er i god stand, slik at du får god effekt av oljen, og at du har en leverandør i ditt distrikt som tilbyr slik olje. Du må også være klar over at det er enda dyrere å fyre med bioolje enn vanlig olje slik prisen er i dag.

Les også: Denne strømfellen koster mange dyrt

Annonse:


Får også dobbel støtte for fjerning av parafin- og oljekamin

Selv om de fleste av oss ikke lenger har en oljefyr i kjelleren, er det mange som har en parafin eller oljekamin. Også her støtter Enova fjerning, og igjen lønner det seg å være tidlig ute.

Bytter du ut kaminen med en luft-til-luft- varmepumpe, vedovn eller pelletskamin før 2019, kan du få 6000 kroner i støtte. Støtten halveres til 3000 kroner etter det, før den fjernes helt fra og med 2020.

Kvam i Enova anbefaler at alle gjør en grundig vurdering før de bestemmer seg for hvilken løsning de skal gå for:

– Det er gjerne slik at tiltakene som er dyrest å skaffe gir de største besparelsene i energiutgifter. I tillegg til totalregnestykket anbefaler vi å tenke komfort og hva som passer best for din bolig før du velger løsning. Har du en oljefyr, har du også et vannbårent anlegg, og vi vil sterkt anbefale løsninger som gjør det mulig å utnytte det vannbårne anlegget, siden dette både er mest effektivt og gir den beste varmen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Statsbudsjettet 2018: Dette vil det bety for din lommebok

Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

Minst 650.000 husholdninger betaler mer for strømmen enn de må

NVE-direktøren: – Nettleien kan stige med 30 prosent

Langer ut mot konkurrentens markedsføring av ny IPS