NVE-direktøren: – Nettleien kan stige med 30 prosent

På grunn av investeringsetterslep hos nettselskapene, må strømkundene belage seg på å betale betydelig høyere nettleie de kommende årene, spår NVE-direktøren. Bildet viser en gammel mast i Glomfjord i Nordland. Foto: Dag Endre Opedal/ NVE

Nettselskapene må investere tungt i nytt strømnett de kommende årene. Regningen får du og jeg i form av en kraftig økning i nettleien.

– Nettselskapene sier de må investere rundt 140 milliarder kroner de kommende ti årene. Det tilsvarer en økning i nettleien til strømkundene på mellom 25 og 30 prosent, sier direktør i NVE, Per Sanderud, til NRK.

For en husholdning som bruker 20.000 kWh per år betyr det økt nettleie på 6000 kroner. 

Han får støtte fra direktøren i det største nettselskapet i Sogn og Fjordane.

– Sanderud er nok inne på rett nivå. Det kommer til å bli kraftig økning i nettleien over hele landet, sier Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi.

For dem som er i tvil; nettleien er prisen du betaler til det lokale nettselskapet for å få overført strømmen til huset ditt.

Annonse:


Årsaken til det enorme investeringsbehovet er at store deler av nettet er fra 1960- og 70-tallet, og derfor er modent for utskifting.

–​ Vi har levd godt på de investeringene som forrige generasjon betalte for, men nå er det vår tur til å betale, seier Sanderud.

Investeringene vil variere fra nettselskap til nettselskap, men kostnadene er altså ventet å merkes på strømregningen til innbyggerne over hele landet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Denne strømfellen koster mange dyrt

Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

Jan Helge (74) gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Stortingsvalget: Disse partiene vil gi deg de beste veiene

Skatteklagene hoper seg opp i Skatteklagenemda