Nå blir skattelistene tilgjengelige for søk

Fra i morgen kan du søke i skattelistene. Bildet viser skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Skatteetaten

Skatteoppgjøret for 4,9 millioner personer og 332.000 selskaper er nå ferdig, og samlet betalte vi nesten 600 milliarder i skatt i 2018. Fra og med i morgen kan du søke i skattelistene for fjoråret.

Det samlede skatteoppgjøret for 2018 viser at lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen har betalt 514 milliarder kroner i skatt og avgift på inntekt og formue.

I tillegg har 332.000 selskaper betalt til sammen 85 milliarder kroner i skatt. Disse tallene inkluderer ikke skatteinntekter fra oljevirksomheten.

3,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fikk tilbakebetalt til sammen 40 milliarder kroner i årets skatteoppgjør, og 800 000 betalte restskatt på til sammen 25 milliarder kroner.

For de som fikk skatt til gode var snittbeløpet 12.800 kroner, mens snittbeløpet for de som fikk restskatt var 32.000 kroner.

– De fleste treffer godt med å betale riktig skatt gjennom hele året, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding, og legger til:

– Har du fått restskatt eller skatt til gode, skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året.

Les også: Du kan fortsatt gjøre endringer i skattemeldingen din

Annonse:


Skattelistene for 2018 blir tilgjengelige 5. november

Skattelistene for inntektsåret 2018 blir tilgjengelige for søk på skatteetaten.no fra klokken 07.00 i morgen 5. november.

Vær klar over at søk omfatter nettotall, og at det loggføres hvem som har søkt på deg i skattelistene.

Siden oktober i fjor har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på 482.000 unike innlogginger. Det er omtrent likt med året før.

Til sammenligning var det i året før loggføring av søk ble innført, 16,5 millioner søk fordelt på nær 927.000 unike innlogginger.

Det er 239.000 som har vært inne og sjekket hvem som har søkt på dem det siste året, noe som er på nivå med året før.

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektøren.

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Derfor viser ikke skattetallene sannheten

Fra neste år får du både skattemeldingen og skatteoppgjøret mye tidligere

Skattebetalerforeningen tror sannsynligheten for gjeninnføring av arveavgift har økt

Mange kan redusere både formue- og eiendomsskatt ved å sjekke post 4.3.2 i skattemeldingen

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell