Melder snø og kulde: Skift til vinterdekk før høstferie-turen

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF anbefaler deg å skifte til vinterdekk allerede nå om du skal kjøre i høyden. FOTO: NAF

Meteorologisk institutt melder temperaturer under null grader flere steder i landet de neste to ukene. Skal du kjøre med bil på høstferie, bør du derfor legge om til vinterdekk før du drar.

– Det blir kjøligere i hele landet kommende uke og temperaturen vil falle til under null grader flere steder. Det gjelder spesielt fjellområdene i Sør-Norge som ligger mer enn 1000 meter over havet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Pengenytt.

Nedbør vil da komme i form av snø på disse plassene.

–  Ved kysten i Nordland, Troms og Finnmark vil temperaturen ligge rundt 5-7 grader, men også her kan det forekomme enkelte snøbyger i områder 600-800 meter over havet, sier hun.

Statsmeteorologen minner oss samtidig på at vi har hatt en mild høst så langt og at et værskifte på denne tiden av året kan komme brått.

Les også: Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

NAF: – Bare en ting som gjelder

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF. Foto: NAF

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF. Foto: NAF

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF) har fått med seg værvarslet.

– På langtidsvarslet meldes det både snø og kulde i enkelte høyereliggende fjellområder, og det har allerede falt snø ned til 800 meters høyde over havet. Skal du kjøre bil i høyden nå, er det bare en ting som gjelder og det er vinterdekk, sier han.

Engebretsen sier han ville skiftet til vinterdekk uansett hvor i landet han skulle dratt på høstferie, ettersom man aldri vet hvordan kjøreforholdene blir på denne årstiden.

– Bytt til vinterdekk uansett, også dersom du har piggdekk. Blir du stoppet av politiet, kan du bare si at du er på vei til fjellet, oppfordrer han.

Selv om du ikke skal bruke piggdekk i Sør- og Midt Norge før 1. november og før 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark, sier forskriften om bruk av kjøretøy følgende:

«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Les også: Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap

Skift tilbake når du kommer hjem

– Dersom du har skiftet til piggdekk før høstferien, bør du vurdere å skifte til sommerdekk igjen etterpå dersom det ikke er snøføre der du bor, sier Engebretsen i NAF.

Har du piggfrie vinterdekk, kan du derimot la dem være på.

– Det mange ikke vet er at piggfrie vinterdekk har både lengre bremsestrekning og dårligere sidestabilitet enn sommerdekk. Du må derfor legge om kjørestilen noe etter at du har skiftet, sier Engebretsen.

Han minner også om at vinterdekk bør kjøres litt på bar asfalt før du begir deg ut på snødekte veier. Dette gjelder spesielt nye dekk som har en hinne med slett gummi som bør slites bort for å få best mulig veigrep.

– Med den grove asfalten vi har på norske veier, holder det å kjøre 20-30 kilometer før hinna på nye dekk er skrapt bort, forsikrer Engebretsen.

Les også: Så mye feil viser speedometeret på nye biler

Feil dekk kan gi avkortning i forsikringsutbetalingen

Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild/ Gjensidige

Bilteknisk konsulent Jan Fleinsjø i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild/ Gjensidige

Også forsikringsselskapet Gjensidige anbefaler deg å bytte til vinterdekk dersom du skal kjøre i høstferien.

– Sjekk langtidsvarselet for ditt område før du reiser. Hvis du skifter til vinterdekk er du uansett på den sikre side, sier bilteknisk konsulent i Gjensidige, Jan Fleinsjø, i en melding.

Han minnes et væromslag i høstferien for fem år siden, hvor hjemfarten fra fjellet ble preget av mange sommerskodde biler på speilglatte veier. Det førte til en rekke utforkjøringer og kollisjoner, og flere bilister fikk redusert erstatning fra forsikringsselskapene.

– Hvis du med viten og vilje kjører med sommerdekk på vinterføre, er det store muligheter for at erstatningen blir redusert hvis du kolliderer, sier Fleinsjø.

– Det verste er likevel at du utsetter deg selv og andre trafikanter for stor fare, påpeker han.

Les også: Her må du betale for elbil-parkering fra nyttår

Les også: NAF vil ha billigere bilforsikring for ungdom, og får svar fra forsikringsbransjen