Bensinprisene er bilferiens største irritasjonsmoment

shell Shell bensinstasjon, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Nesten seks av ti mener at høye drivstoffpriser er den største irritasjonen på bilferien. – Med dagens høye drivstoffpriser er det forståelig at folk blir irritert, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I en undersøkelse Norstat nylig utførte for NAF svarer nordmenn på hva som irriterer dem mest på bilferie. Kø på hurtigladestasjoner er blant det som irriterer, men klart mest irriterende er høye drivstoffpriser.

– Det er ikke overraskende. Bilferien blir langt dyrere når pumpeprisen har blitt ti kroner høyere på et halvt år, sier Sødal.

Drivstoffutgiftene er en økende utfordring for økonomien til folk, og særlig for dem som bor utenfor byene. Tre av fire bosatt i distriktene sier at drivstoffutgiftene er et problem for økonomien deres.

– Mange må nok tenke seg om nå i sommer. Skal de gjennomføre bilferieturen eller droppe den, er det store spørsmålet. Utgiftene til bensin- eller diesel er noe helt annet nå enn da folk planla ferien tidligere i år, påpeker Sødal.

Etter bensinprisene er det traktorer og bo- og campingbiler som kjører under fartsgrensen som irriterer mest.

– Én av tre synes det er irriterende å bli forsinket av saktegående kjøretøy, sier Nils Sødal. – Det er viktig å tenke at forsinkelsen faktisk ikke blir så stor og at det er liten vits å irritere seg over dette på ferieturen, fortsetter han.

Mange irriterer seg også over noe som faktisk skal gjøre neste års bilferie bedre, nemlig veiarbeid. 29 prosent oppgir at dette er den største irritasjonen i trafikken.

– Veiarbeid er til alles beste, sier Sødal, som minner om at veien vil bli bedre neste gang du kjører der.

– Det er viktig å følge fartsgrensene og ta hensyn i områder med veiarbeid. Tenk på sikkerheten til de som jobber der, fortsetter han.

Konflikten mellom syklister og bilister er mindre enn mange tror. Kun to av ti mener dette er den største irritasjonen i sommertrafikken.

– Dette er en konflikt som stadig kommer opp, men som kanskje ikke er så ille som ryktet tilsier. Uansett er det viktig å ta hensyn til hverandre om man sitter på sykkelsetet eller bak rattet i bilen, sier Sødal.

Andre kilder til irritasjon er fasiliteter på rasteplasser, matutvalget på bensinstasjoner og kiosker, støy og uro fra egne barn i bilen og dyr i veien.