Kraftig konkursnedgang i 2020

I 2020 var det en nedgang i antall konkurser sammenlignet med 2019. Det gjaldt også for kriserammede bedrifter innen hotell og restaurant. Foto: Bisnode

I 2020 gikk 4090 bedrifter konkurs og 1377 ble tvangsavviklet av myndighetene. Samlet ga dette en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 12,8 prosent sammenlignet med 2019.

Selv om 2020 har vært preget av restriksjoner og nedstenginger i de Skandinaviske land, ser det ikke ut til at flere bedrifter går overende, viser konkursstatistikken til data- og analyseselskapet Bisnode.

Danmark har størst nedgang med 33,3 prosent fra 2019.

Norge har hatt en nedgang på 12,8 prosent.

Sverige, som hadde mange konkurser på våren i fjor, hadde en oppgang på 4,1 prosent for året som helhet.

Les også: Nå endres støtten til kjøp av elektriske varebiler

Frykter økning i 2021

– Med korona-krise i næringslivet er det svært gledelig å se at så mange bedrifter har vært reddet fra konkurs. Dette skyldes nok i stor grad støtten som gis til bedrifter fra myndighetene, samt betalingsutsettelser for offentlige avgifter, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

Annonse (artikkel fortsetter under):


Men han frykter at konkursene vil øke fremover:

– Mange virksomheter har slitt lenge og har måttet tære på egenkapitalen gjennom året. Krisen er ikke over, og vi frykter derfor at en del bedrifter derfor må gi opp utover våren 2021, spesielt hvis støtten fra myndighetene avvikles eller endres. Da vil vi se flere konkurser og økt arbeidsledighet som en konsekvens, sier Ruud.

Les også: Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Overraskende få konkurser for hotell og restaurant

Bygg og anlegg er normalt den mest konkursutsatte bransjen, men har opplevd en nedgang i konkursene med 18,3 prosent gjennom 2020.

Eiendomsbransjen har en nedgang på 23,3 prosent og industri med 15,9 prosent.

Nærmest stengte grenser har medført mer handel hjemme, og det har noen bransjer nytt godt av: Engros/agentur har hatt nedgang i konkursene på 19,9 prosent, transport og lagring på 15,5 prosent, og detaljhandel på 18,3 prosent.

Spesielt overrasket er kredittøkonomen imidlertid over utviklingen for de bransjene som har vært mest utsatt for nedstengning og restriksjoner: Hotell og restaurant har en nedgang i konkursene i kriseåret 2020 på 0,5 prosent fra året før. Det er ganske sensasjonelt, slår Ruud fast.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

To norske oppfinnelser rangert blant de 100 beste i Time Magazine

If har lansert advokatforsikring for små og mellomstore bedrifter