Har du krav på fri ved skole- og barnehagestart?

Arbeidstakere har ingen lovfestet rett til fri når barna begynner på skolen eller i barnehagen. Illustrasjonsfoto: Aline Ponce/ Pixabay

Arbeidstakere har ingen lovfestet rett til fri når barna begynner på skolen eller i barnehagen, men en del har arbeidstakere har likevel avtale om fri med sin arbeidsgiver.

Nå som sommeren går mot slutten er tusenvis av spente barn snart klar for å begynne i barnehagen eller på skolen.

I barnehagen forventes det gjerne at minst en av foreldrene er med hele eller deler av de tre første dagene for å venne barnet til overgangen.

Ved skolestart er det normalt at én eller begge foreldrene er med første skoledag.

Arbeidsmiljøloven har regler om arbeidstakers rett til fri fra arbeidet i ulike situasjoner.

Den sier imidlertid ingenting om barnehage- eller skolestart.

Les også: Fra i år får du med deg pensjonsopptjening uansett lengden på arbeidsforholdet

Saken fortsetter under annonsen:


Tariffavtaler eller praksis kan styre

Ved barnehage- og skolestart er det likevel mange norske arbeidstakere som får fri med eller uten lønn. Enten fordi det er regulert i tariffavtaler, eller fordi det er praksis/regler i den enkelte virksomheten som åpner for dette.

– Vi får mange spørsmål om rett til fri på første skoledag (og innkjøring i barnehage) rundt skolestart, og det er mange arbeidstaker som feilaktig tror at de har et lovmessig krav på lønn i slike tilfeller. Arbeidsmiljøloven gir nemlig ikke rett til fri, men tariffavtaler eller interne ordninger kan gi rett til fri med lønn i slike tilfeller, sier Camilla Schie-Veslum, ledelsesrådgiver i Simployer, i en melding.

Hvis din virksomhet ikke har regler om velferdspermisjoner i tariffavtale og heller ikke har lokal avtale eller praksis om dette, så bestemmer arbeidsgiver i hvert enkelt tilfelle om det skal innvilges permisjon, og om dette skal innvilges med eller uten lønn.

– Dersom arbeidsgiver ikke har slike ordninger, så oppfordrer vi til fleksibilitet rundt slike betydningsfulle dager for arbeidstakerne og deres barn. Det kan løses ved eventuelt ferie, avspasering eller fri uten lønn, understreker Schie-Veslum.

Andre vanlige velferdspermisjoner som ikke er regulert i loven, er besøk hos lege, tannlege, fysioterapeut, kiropraktor mv., flytting, bryllup, blodgivning, dødsfall, begravelse og akutte sykdomstilfeller i hjemmet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå kommer nye regler for foreldrepenger, og «fedrekvotefellen» fjernes

Mange planlegger å gifte seg i år: Dette må dere huske på før dere sier ja

Engangsstøtten til nybakte foreldre har økt med 44.300 kroner på fem år

Ny svindelmetode rammer jobbsøkere

Nå kan begge foreldrene få bostøtte