Dette er de mest populære arbeidsgiverne

Fotomontasje: Pixabay/ Pengenytt

Landets mest attraktive arbeidsgivere er stemt frem av mer enn 11.000 yrkesaktive. Blant økonomer, ingeniører og IT-ansatte er vinnerne hhv DNB, Statoil og Google. Se topp 25 listen til de tre yrkesgruppene her.

Hvert år spør Universum flere tusen norske yrkesaktive om hvor attraktiv deres arbeidsgiver er. Resultatene for 2016 har nylig blitt kjent, og viser de selskapene som har lyktes best med å skape en god arbeidsplass.

Blant økonomene kapret DNB førsteplassen fra fjorårsvinner Google, som faller ned til en tredjeplass, skriver Universum i en pressemelding.

Videre står det at rangeringen til ingeniørene fortsatt er noe ustabil, slik som i 2015 da olje- og gasselskapene falt nedover på listene. Statoil er fortsatt førstevalget, men forspranget til andreplassen, som er Norconsult, er svekket.

IT-listen holder seg stabil med Google på førsteplass, etterfulgt av Microsoft og FINN.no. Sistnevnte selskap haler dog kraftig inn på Microsoft.

Les også: Denne forsikringen blir stadig mer populær

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Kilde: Universum

Kilde: Universum

Flinke til å følge den digitale utviklingen

– Prisen viser at vi klarer å kommunisere med teknologene, og at vi er en fremtidsbedrift med medarbeiderne og teknologien i fokus, sa Siw Pettersen, ansvarlig for employer branding i FINN.no, under utdelingen av prisene.

DNB er en annen aktør som tiltrekker seg mange IT-hoder, i tillegg til å være rangert som den beste arbeidsgiveren blant økonomer. Dette tror Universum henger sammen at banken har vært flinke til å følge med på den digitale utviklingen.

– I fjor rykket vi flere plasser opp på Universums lister over Norges mest attraktive IT-arbeidsplasser. Når IT-professionals nå rangerer oss enda én plass opp, bekrefter det at stadig flere IT-folk ser på DNB som en av landets mest spennende IT-arbeidsplasser. Det er vi jo også hvis vi ser på bankens størrelse, fart og ikke minst spennende utviklingsaktiviteter i skjæringspunktet mellom business og teknologi, uttaler konserndirektør for IT og Operations i DNB, Liv Fiksdahl, til egne nettsider.

Les også: Bare to av ti vil gå ned i lønn for å unngå å miste jobben

Statoil er drømmearbeidsgiveren til ingeniørene

Blant ingeniørene er Statoil førstevalget. Andreas Holst, direktør for rekruttering og læring i Statoil, skriver følgende i en epost til Pengenytt:

– Vi er stolte over at ingeniørene også i år har kåret oss til den mest attraktive arbeidsgiveren. Vi tror attraksjonen ligger i at vi tilbyr sterke fagmiljøer med spennende muligheter for karriereutvikling i en verdibasert bedrift. Våre ansatte samarbeider om å løse klima- og energiutfordringer med avgjørende betydning for samfunnet, også i mange tiår fremover. Vi er en bransje i stor endring, men vi vil alltid ha behov for å tiltrekke oss høyt kvalifiserte og motiverte medarbeidere.

Norconsult har klatret opp på andreplass blant ingeniørene.

– Vi er stolte av å være drømmearbeidsgiveren blant ingeniørene, dette inspirer til fortsatt hard jobbing for fortsatt å være bransjens mest attraktive og spennende selskap, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Norconsult, Marthe Haugen Stranden, som også har ansvaret for employer branding-arbeidet.

Les også: Strømprisen steg hele 27 prosent i oktober

Det offentlige står høyt i kurs til juristene

Selv om topplisten til juristene ikke er med i tabellen over, kan det nevnes at det offentlige står høyt i kurs for denne gruppen.

På topp blant juristene finner vi nemlig Tingrettene, etterfulgt av Utenriksdepartementet, Politiet, Økokrim og Justisdepartementet. Første rene advokatfirma er Wikborg Rein på 19. plass.

– Tidligere har offentlige virksomheter vært forbundet med en «sikker stilling», men vi ser av vår kartlegging at de beste har klart å bli forbundet med noe mer enn det, blant annet «spennende arbeidsoppgaver», «ansvar» og en «god referanse for fremtid karriere». Å knytte positive egenskaper til arbeidsplassen er avgjørende for å tiltrekke seg de beste, og der har mange offentlige virksomheter vært flinke de siste årene, sier daglig leder Carlo Duraturo i Universum Norge.

Les også: Får 50.000 mindre i lønn etter at privat selskap tok over drift av sykehjem

Godt arbeidsmiljø og høy lønn teller tungt

Når yrkesaktive skal vurdere en arbeidsplass, er det arbeidsmiljøet som veier tyngst. Men for å bytte jobb sier hele 55 prosent at det er bedre lønn og goder som er den viktigste faktoren ved et jobbskifte, etterfulgt av nye utfordringer.

Undersøkelsen viser også at yrkesaktive er jevnt over fornøyd med sine arbeidsgivere, og at det er ingeniørene som tviholder mest på jobben sin. Tallene viser at det er 15 prosent som tenker å bytte jobb i nærmeste fremtid og at godt over 15 prosent er usikre.

– Det er derfor viktig å jobbe kontinuerlig med de interne i bedriften for å beholde de talentene man har før de blir hentet opp av konkurrenten, sier Karine Jebsen, markedsansvarlig i Universum Norge.

Les også: Nå blir det lettere å få dagpenger under utdanning og etablering av virksomhet

Om undersøkelsen: Universum har kartlagt preferansene til 11.291 yrkesaktive i Norge, fordelt på en rekke ulike bransjer. Undersøkelsen gjennomføres årlig. På våren gjennomføres en tilsvarende undersøkelse overfor studenter.