Strømprisen steg hele 27 prosent i oktober

Andreas Myhre er ekspert på energimarkedet. Han er også fast spaltist i Kapital, og jevnlig gjest i Hegnar TV hvor han kommenterer kraftsituasjonen og prisutviklingen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Den internasjonale prisen på kull førte til at den norske spotprisen på strøm steg kraftig i oktober, skriver energileverandøren LOS Energy i en fersk melding.

Ved utgangen av måneden kostet en kilowattime nesten 30 øre eks. mva. i spotmarkedet på den nordiske kraftbørsen NordPool. Prisstigningen fra september til oktober var på 6,5 øre, eller 27 prosent.

– Så stort hopp har vi kun sett noen få ganger tidligere de siste 17 årene, og sist i 2012. Da nøt vi ekstremt lave sommerpriser nesten helt fram til vinteren meldte seg. Spotprisen for oktober 2016 ligger så vidt under gjennomsnittet for oktober måned de siste ti årene. I likhet med 2012 er vi kommet opp fra lave nivåer til mer normale nivåer, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Årsaken er dyrere kull

Kullgruvedrift. Foto: Pixabay

Kullgruvedrift. Foto: Pixabay

Energileverandøren lister opp flere årsaker til den kraftige prisoppgangen. Én av disse er det tørre været som har preget store deler av oktober.

En annen faktor, nemlig prisen på kull, har imidlertid hatt større innflytelse på strømprisen.

Kull brennes for å produsere nesten halvparten av all elektrisitet i verden. Det største markedet er i Asia, men også i Europa er det fremdeles kull som står for en vesentlig del av kraftproduksjonen.

– Prisen på kull dikterer i stor grad prisen på strøm, forklarer Myhre.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Kina mer avhengig av å importere kull

Europeiske kullkraftprodusenter kjøper kull i et internasjonalt marked, og må derfor konkurrere med kinesere og indere om å få tak i nok kull til å forsyne strømhungrige europeere på vei inn i vinterkulden.

Planøkonomiske tiltak i Kina, som har hatt som formål å fjerne ulønnsomme kullgruver, viser seg nå å være i overkant av hva markedet tåler.

Dette har ført til at kineserne har importert vesentlig mer kull enn tidligere fra det internasjonale markedet. Dette har ført til at prisen på kull har økt med hele 90 prosent så langt i år.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Dyrere strøm også fremover

Myhre forklarer hvordan dette påvirker strømprisen i Norge og Norden på følgende måte:

– Dette gjør at europeiske kullkraftprodusenter krever en høyere pris for sin strøm, som igjen smitter over til Norden og trekker opp våre strømpriser. Kina og Norden ligger på mange måter mye nærmere enn vi tror.

I det fremtidige strømmarkedet er det nå tatt høyde for økte kullpriser, noe som har løftet både spotprisen og terminprisene. Markedsaktørene har også tatt høyde for at lite nedbør kan ha en fordyrende effekt på prisene gjennom vinteren.

Som en konsekvens er vinterprisene på strøm løftet mer enn 30 prosent den siste måneden, til ca. 38 øre/kWh for 1. kvartal 2017.

Les også: Dette er kombinasjonsfondene som tar mest og minst betalt for aksjeforvaltningen