Fra juli får pensjonister og uføre utbetalingsmeldinger i posten igjen

Fra og med juli kan du få «slippen» i postkassen igjen, men da må du først reservere deg mot all digital kommunikasjon med det offentlige. Illustrasjonsfoto: Posten Norge

Fra og med juli må Nav igjen begynne og sende utbetalingsmeldinger i posten til pensjonister og uføre som måtte ønske det. Det har Stortinget vedtatt.

Annonse:


I desember 2016 sluttet Nav å sende ut utbetalingsmeldingen annet enn digitalt, til store protester fra mange alderspensjonister og uføretrygdede.

Under ett år etterpå, nærmere bestemt den 30. november i fjor, vedtok Stortinget at pensjonister og uføre som ønsker det skal få «papirslippen» tilbake fra 1. juli i år.

Det var Ap, SV, Sp, KrF, Rødt og MdG som sikret flertall for forslaget, mot FrPs, Høyres og Venstres stemmer.

Mye av æren for denne politiske snuoperasjonen skal Pensjonistforbundet ha, som samlet mer enn 30.000 underskrifter mot Navs tvangsdigitalisering.

I forbindelse med at revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i midten av mai, ble det også kjent hvordan dette «comebacket» skal løses i praksis.

– Det er godt å se at demokratiet virker. Stortinget lovet at «slippen» skulle komme i postkassen fra 1. juli i år. Vi har ventet og ventet på hvordan dette skulle organiseres. Løsningen regjeringen har valgt er god. Nå regner vi selvsagt med at Nav følger opp, uttalte generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet til Fagbladet rett etterpå.

Les også: Pensjonsekspert: – Karrieresteg før 2020 kan gi deg millioner i økt pensjon

Slik får du utbetalingsmeldingen i posten

Regjeringens løsning i revidert nasjonalbudsjett går ut på at Nav legger Direktoratet for forvaltning og ikts (Difi) reservasjonsregister på ID-porten.no eller Norge.no til grunn.

Du må altså reservere deg mot kommunikasjon på nett, hvis du ikke allerede har gjort det.

Du kan også reservere deg ved å ringe 800 30 300, alternativt +47 24 05 56 03 fra utlandet.

Utbetalingsmeldingene fra Nav sendes da til deg per post igjen.

Vær imidlertid oppmerksom på at reservasjonen gjelder for all digital kommunikasjon med det offentlige.

Du vil da få alle viktige brev, som for eksempel skatteoppgjøret eller vedtak om ytelser fra Nav, i posten. Du vil heller ikke få tilgang til skattemeldingen på nett.

Les også: Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Posten kommer sjeldnere fremover

Du kan reservere deg når som helst, men du kan tidligst få utbetalingsmeldingen i posten fra og med utbetalingen av pensjon og uføre i juli 2018.

Etter dette vil du få utbetalingsmeldingen på papir fra den påfølgende måneden etter at du har reservert deg.

Posten forventer færre ukentlige postleveringer framover, og dagens modell med fem leveringer i uken vil sannsynligvis ikke vare lenge.

Allerede neste år venter Posten at norske husstander bare får tre adresserte postsendinger per uke. Fra 2022 anslås det kun å være to postsendinger per husstand per uke.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Halve Norge mottok penger fra Nav i fjor

Nå kan du sende brev og pakker fra din egen postkasse

I disse bankene får du best sparerente nå

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Storebrand-sjefen: – Mange nordmenn vil få pensjonssjokk