Dette er fristene for å flytte aksjer og aksjefond til aksjesparekonto hvis du vil utnytte gunstig skattefordel

Administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF), Bernt S. Zakariassen, minner om at du kun har dager på deg for å utnytte gunstig overgangsregel for aksjesparekonto. Foto: Irene Sandved Lunde

Fristen for å flytte aksjer og aksjefond til aksjesparekonto, og samtidig videreføre utsatt skatt på eksisterende gevinster, nærmer seg med stormskritt.

Annonse:


På en aksjesparekonto (ASK) kan du handle aksjer og aksjefond så ofte du vil uten at det utløses gevinstskatt.

Eventuelle gevinster beskattes først når du tar pengene ut av kontoen.

Fordelen med dette er at det gir en rentesrenteeffekt som øker den samlede avkastningen.

Du kan opprette aksjesparekonto når du måtte ønske, men ved nyttår går fristen ut for å flytte eksisterende midler inn på aksjesparekontoen, uten at du må betale skatt på den allerede opparbeidede gevinsten.

Det vil si den offisielle fristen er ved nyttår, men i praksis mye tidligere.

Skal du opprette aksjesparekontor hos en annen aktør enn der aksjene/fondene befinner seg i dag, er fristen nemlig allerede 30. november, melder Verdipapirfondenes forening (VFF).

– Denne fristen er satt fordi det tar noe tid å få flyttet midler fra en tilbyder til en annen. For å unngå problemer som kan oppstå dersom selskapene ikke får flyttet over alle midler før overgangsvinduet lukkes 31. desember, har bransjen blitt enige om å sette fristen til 30. november, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF, i en pressemelding.

Vil du ha aksjesparekonto der dine aksjer/fond er i dag, er fristen typisk medio desember, men varierer noe fra tilbyder til tilbyder.

Les også: Finansportalen: Enorme prisforskjeller mellom aksjesparekontoene

Har blitt åpnet 373.000 aksjesparekontoer

Ny statistikk fra VFF viser at det per 31. oktober var opprettet 373.000 aksjesparekontoer og at 64,5 milliarder fondskroner hadde blitt flyttet inn i ordningen.

Da er ikke enkeltaksjer inkludert.

Tilsvarende tall per 30. juni var til opplysning 338.231 og 61,4 milliarder kroner.

64,5 milliarder kroner utgjør imidlertid bare litt over 40 prosent av personmarkedets totale forvaltningskapital i aksjefond. Rundt 84 milliarder kroner står fortsatt utenfor aksjesparekonto-ordningen.

– Noen tenker kanskje at det ikke er nødvendig å opprette en aksjesparekonto fordi man sparer langsiktig og uansett ikke har tenkt å bytte fond. Det er selvfølgelig helt i orden og en god sparestrategi. Men du har ingenting å tape på å opprette en aksjesparekonto likevel, sier Zakariassen, og legger til:

– Om du flytter dine aksjefond inn på aksjesparekontoen før nyttår, har du muligheten til å bytte fond uten å skatte av gevinsten dersom du mot formodning skulle få behov for å bytte fond i fremtiden.

Eier du aksjer som betaler ut utbytte får du dessuten utsatt skatt på det.

Aksjer og aksjefond hvor du har et urealisert tap bør du vurdere å selge før du eventuelt flytter pengene inn på aksjesparekonto. På den måten får du fradrag for tapet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Historisk svak krone kan få store konsekvenser for fondssparere

Fra nyttår endres sikringsordningen for bankinnskudd

Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Storebrand-sjefen: – Mange nordmenn vil få pensjonssjokk

Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann