Dette er dine klagemuligheter om du blir plaget av naboens julepynt

Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Julepyntede fasader er for mange et kjærkomment lyspunkt i mørketiden. Det glitrer allerede i lys fra balkonger og hager, men hva hvis julestemningen til naboen tar overhånd?

Like sikkert som om at julen nærmer seg, kommer debatten om hvor tidlig man kan begynne å pynte til jul.

I Norge har det blitt mer og mer vanlig å lyse opp boligen med blinkende julelys fra november og helt frem til nyttår. Pandemien har nok forsterket behovet for ekstra hygge, og hos enkelte har nisser og adventsstaker allerede dukket opp i vinduskarmen.

Men hva gjør du hvis denne pyntingen når et omfang som går utover nattesøvnen?

– Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek, i en pressemelding.

Les også: Regjeringen vil ha en omfattende endring av folketrygdens ytelser til etterlatte

Annonse:


Lov til å klage

Advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek. Foto: Nadia Frantsen

Hvis julebelysningen er til urimelig sjenanse, er det lov til å klage. Bjerkek anbefaler at du først tar en prat med den aktuelle naboen, dersom du plages av lys og/ eller støy.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen, sier advokaten, og legger til:

– Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier.

Les også: Wizz Air har nå åpnet 15 innenriksruter og slipper 10.000 billetter til 49 kroner

Vanskeligere med eneboliger

Bor du i en privat enebolig er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning.

Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen.

– Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, avslutter Bjerkek.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap

Rundt halvparten av norske boligeiere bør endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen neste år

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet

Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2021