Våren er høysesong for nabokrangler. Dette skaper flest konflikter

Trær er en av de vanligste årsakene til nabokrangler. Foto: Gjensidige

I en undersøkelse gjort for Gjensidige svarer én av tre at de har vært i konflikt med naboen. Hele én av ti har måttet ty til advokat for å løse konflikten. Våren er høysesong for nabokrangling.

Annonse:


For mange er fridagene i mai en gyllen mulighet til å få gjort unna vårrengjøringen i hagen.

Hos forsikringsselskapene merkes dette på at antall henvendelser om hjelp til å løse nabokrangler øker.

Gjensidige har nylig spurt sine kunder hva de vanligste tvistene går ut på.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

– I undersøkelsen svarer flest at det er støy som er årsak til at de har hatt en konflikt med naboen, etterfulgt av beplantning, vei og tomtegrenser, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

I tillegg til at ti prosent av de spurte svarer at de har involvert advokat, svarer like mange at det har gått så langt at de har vurdert det.

– Vår erfaring er at det spesielt er i saker med trær og beplantning, veirettigheter og uklare eiendomsgrenser det oftest går så langt at advokathjelp blir nødvendig, oppgir Eklo.

– Et eksempel kan være når nye naboer flytter inn og ikke har samme oppfatning om trær og beplantning, eller ikke er klar over muntlige vei- og eiendomsrettigheter forrige eier hadde med naboene, sier han, og legger til: 

– En del benytter også ferier og fridager til hagearbeid. Når naboen kommer hjem og oppdager at tre eller hekk er saget ned, blir det fort reaksjoner.

Les også: Trær på naboeiendommen – Hvilke regler gjelder?

Krangler for 30 millioner kroner i året

Naboloven, eller grannelova som den heter på nynorsk, har til hensikt å regulere rettsforholdet mellom naboer.

Hovedprinsippet der er at «Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom».

Det innebærer blant annet at du må varsle naboen når du går i gang med for eksempel planting, graving eller bygging.

– I tillegg kan du med loven i hånd be naboen dempe seg på søndager og helligdager. Selv om den gamle helligdagsloven er omdiskutert og mange mener den er utdatert, sier Eklo.

– Noe så enkelt som å varsle naboene eller ta en prat før du setter i gang, kan i mange tilfeller være med på å senke konfliktnivået eller løse saken helt, tipser han om.

I løpet av et år krangler vi med naboen for rundt 30 millioner kroner, viser tall fra Gjensidige og Finans Norge. I tillegg kommer de konfliktene som ikke blir rapportert til forsikringsselskapene.

– Går saken til retten begynner kostnadene å løpe. I snitt koster en nabotvist rundt 40.000 kroner, men enkelte saker kan bli mye dyrere. En kan få dekket inntil 100.000 kroner til rettshjelp via forsikringen, sier Eklo.

Rettshjelpsforsikring er inkludert i innboforsikringen og kan være med å dekke utgifter til for eksempel advokat, retten, sakkyndige og vitner.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette er reglene for dugnadsgebyr

Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!

Banktilbudet gjennom Posten avvikles

Få vet at de har fem års reklamasjonsfrist på mobilen

Ny arvelov øker pliktdelsarven med en halv million kroner

Liker du Pengenytt? Hold deg oppdatert via sosiale medier!