Dette er argumentene for og i mot at studenter skal melde flytting når de flytter hjemmefra

Mange skal flytte hjemmefra for å bli student de kommende ukene. Er du én av disse, må du vurdere om du skal endre adressen din i Folkeregisteret eller ikke.

Vanligvis må du melde flytting til Folkeregisteret innen åtte dager etter at du har flyttet, men som student kan du selv velge om du ønsker å endre folkeregistret adresse, skriver Skatteetaten på sine nettsider.

Det betyr at du fortsatt kan ha registret adresse i barndomshjemmet, men få posten din til studenthybelen.

Før du bestemmer deg bør du vite at at adressen du står registrert med i Folkeregisteret kan ha betydning for en rekke rettigheter og plikter.

Avdelingsdirektør i Folkeregisteret, Elin Imsland, anbefaler derfor at du sjekker opp hva en adresseendring vil ha å si for akkurat deg før du avgjør om du skal sende flyttemelding.

– Det kan være greit å vite at adressen du står registrert med hos oss kan ha betydning for hvor du har rett på fastlege og hvilken kommune du kan stemme i ved valg, uttaler Imsland.

Hun anbefaler at du sjekker med for eksempel fastlegen hva konsekvensene blir hvis du er folkeregistret på studiestedet.

Til opplysning: Lånekassen stiller ikke krav om endring i folkeregistrert adresse for å få status som borteboer, som det først sto i denne saken.

Les også: Slik fungerer de nye pakkeboksene som Posten nå setter ut

Annonse:


Kan utsette å sende inn flyttemelding

Det er mye å tenke på når du skal bli student, og midt i mylderet av flytteesker, pensumlister og nerver tenker du kanskje at det er godt å slippe enda en formalitet. Da finnes det en trøst:

– Hvis du ikke sender en flyttemelding til Folkeregisteret med en gang du flytter til din studiekommune, er det ikke noe problem å gjøre det på et senere tidspunkt hvis du ombestemmer deg, tipser Imsland.

Velger du å forbli registrert i hjemkommunen din, skal du ikke melde ny adresse til Folkeregisteret, men du kan melde ny postadresse. Dette gjør du enkelt digital enten via Postens eller Skatteetatens nettsider.

Ønsker du derimot å stå registrert som bosatt i studiekommunen, må du velge flytting til ny adresse.

Tidligere måtte du da melde flytting til både Posten og Folkeregisteret, men i dag kan dette gjøres samtidig på enten Postens eller Skatteetatens nettsider.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Flere tusen husstander og bedrifter får nytt postnummer 1. oktober

16 tips til en sunn studentøkonomi

Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine

Fra 1. juli gjelder nye regler for antall omsorgsdager