Dekkservicekjede avslører: Tusenvis av sommerdekk overlever ikke sesongen

bildekk Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Snart er det på tide med dekkskift igjen. Innsikt fra den største dekk- og bilverkstedkjeden i Norden, Vianor, avslører at tusenvis av norske bileiere vil få beskjed om at dekkene deres snart kan være utslitte.

De fleste av oss forbinder påsken med påskeegg, påskeharer og avslappende dager på hytta. Men for norske bileiere markerer påsken også den tiden av året da de fleste av oss legger om til sommerdekk.

Vianor, har sett nærmere på tilstanden til sommerdekkene til sine dekkhotellkunder . Selv om de aller fleste dekkene er i god stand, viser deg seg at tusenvis av sommerdekk er under Vianors standarder og anbefales å skiftes i løpet av sesongen.

– Av de sommerdekkene vi har målinger på, så er så mye som en femtedel klassifisert som enten gul eller rød, sier Ann Kristin Storholm, salgssjef retail Vianor Skandinavia.

Vianor opererer med et fargekodesystem for dekkene de har lagret for kundene på sine dekkhotell. Grønt indikerer en mønsterdybde over 4 mm, gult mellom 3 mm og 4 mm, og rødt under 3 mm. Den gule klassifiseringen tilsier at sjåføren bør vurdere å bytte dekk snart, mens rød betyr at dekkene allerede er nedslitt og under Vianors anbefalte mønsterdybde.

– Statens vegvesen er tydelige på at i perioden mellom første søndag etter 2. påskedag og frem til 1. november, skal dekkenes mønsterdybde være minst 1,6 millimeter. Selv om den lovlige grensen for sommerdekk er ganske lav, opererer vi i Vianor med litt høyere måleverdier for å sikre at det er trygt å kjøre under alle værforhold gjennom sommersesongen, sier Storholm, og legger til:

– Vi varsler selvfølgelig alle sjåfører som har dekk markert som enten gule eller røde liggende på vårt dekkhotell, slik at de får muligheten til å gjøre nødvendige tiltak.

Det sentrale Østlandet har minst slitte dekk

Totalt lagrer Vianor nesten 80.000 sett med sommerdekk fordelt på 62 dekk- og bilverksteder fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Innsikten fra Vianor avslører at det er i Innlandet dekkene er i dårligst stand.

– Omtrent 25 prosent av sommerdekkene vi har målinger på i dekkhotellene i Innlandet er klassifisert som røde eller gule. En årsak kan være at denne delen av Norge har mye dårlige veier og kan oppleve raske sesongmessige endringer, også i sommermånedene, sier Storholm.

På motsatt side finner vi dekkene på Østlandet. Her er kun 13 prosent av de nåværende dekkene på lager merket som gule eller røde.