Advarer mot kreativt sparetips

ifi Å justere temperaturen på varmtvannsberederen kan få konsekvenser. Foto: Emma Wold/ifi.no.

Dagens høye strømpriser gjør at det florerer med sparetips på nettet. Ekspertene advarer mot spesielt ett: Varmtvannsberederen er forhåndsinnstilt på en temperatur som dreper bakterier.

Med dagens høye strømpriser er mange nordmenn på jakt etter gode måter å spare strøm på. Oppvarming av bolig, og oppvarming av vann, skiller seg gjerne ut som de to største utgiftspostene på regningen.

En lavere innetemperatur kan man håndtere ved å kle på seg mer, bruke gode gulvtepper og tykkere gardiner – men hva gjør man med varmtvannsberederen? En dusj på knappe 10 minutter kan på de dyreste dagene koste opp mot 50 kroner.

– Er det noe man som privatperson kan gjøre for å unngå at varmtvannsberederen trekker store mengder strøm? Kan man rett og slett skru den av, i perioder?

– Energibesparelsen ved å skru denne av i en periode er lav, sammenlignet med energien som må til for å varme det opp på nytt. Det vil sannsynligvis koste mer å skru den av i korte perioder, fordi det å opprettholde temperatur gir vesentlig mindre strømforbruk enn å varme 200 eller 300 liter vann fra bunnen av, svarer Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

Ikke skru ned temperaturen

Mange sparetips florerer på sosiale medier, og noen av dem påstår at det å skru ned temperaturen på varmtvannsberederen kan bidra til å spare noen kroner.

– Kan man justere ned temperaturen, og eventuelt hvor lavt kan man sette den? Vil det ha et merkbart utslag på forbruk?

–­­­­ Det anbefales ikke, advarer Olsen. Dette er på bakgrunn av at man ikke må risikere å bevege seg inn i faresonen for legionella. Legionella er en bakteriesykdom, som kan føre til alvorlig lungebetennelse. Legionellabakterien overføres igjennom å puste inn små vanndråper (aerosoler), og legionærsykdom kan være vanskelig å skille fra andre lungebetennelser.

– Husk at en varmtvannsbereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gjør deg trygg på at vannet er desinfisert, ved at det holder 70 grader. Det gir ei heller noe merkbart positivt utslag på forbruk, viser tester på dette, poengterer han.

Bytt ut varmtvannsberederen

Det er med andre ord ikke så mye du kan gjøre for å trygt spare strøm på varmtvannsberederen du allerede har, hvis den har et høyere forbruk enn ønsket. Mer tradisjonelle sparetips som å ta kortere dusjer, vaske klær og oppvask på ECO-program, og unngå de dyreste tidene på døgnet kan ha et bedre utslag.

– Nyere modeller kan oppgraderes, men er berederen din gammel vil det totaløkonomisk være en god investering å bytte den helt ut, sier Olsen.

Han tipser også om nye smart-løsninger som OSO Charge, og Høiax Connect. Dette er varmtvannsberedere som vil analysere strømprisene, og bidra til lavere strømutgifter. Det gjør de ved at de varmer opp vannet i perioder på døgnet med lavest strømpris, men de reduserer ikke energibruken. Skal du installere en slik bereder, kan du søke Enova om inntil 5 000 kroner i støtte.