Vil innføre pristak på internasjonale samtaler og SMS

Illustrasjonsfoto: Pixabay

I EU blir det innført maksimalpriser på internasjonale samtaler og SMS fra 15. mai 2019. Nå vil samferdselsdepartementet at det også skal gjelde for norske forbrukere.

Annonse:


Det er betydelig dyrere å ringe og sende SMS til noen i utlandet enn det gjør til noen i samme land, viser data fra Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) og EU-Kommisjonen.

Mens internasjonale telefonsamtaler i gjennomsnitt er tre ganger så dyre som nasjonale telefonsamtaler, koster SMS sendt til et annet land i EU/EØS i gjennomsnitt dobbelt så mye som SMS sendt nasjonalt.

I det nye felleseuropeiske rammeverket for elektronisk kommunikasjon er det derfor tatt inn en maksimalprisregulering av internasjonale samtaler og SMS fra fast- og mobilnett innenfor EØS-området.

Formålet med den foreslåtte maksimalprisreguleringen er rett og slett å beskytte europeiske forbrukerne mot urimelige høye priser.

Det er imidlertid ikke et krav om at Norge skal ta inn pristaket før bestemmelsene formelt blir innlemmet i EØS-avtalen.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Kan halvere minuttprisen på enkelte internasjonale samtaler

Likevel sender nå samferdselsdepartementet på høring et forslag der norske forbrukere også får samme regler.

Endringene vil gjøre det mulig å fastsette maksimalpriser for internasjonale nummerbaserte kommunikasjonstjenester innenfor EØS-området, heter det i en pressemelding fra departementet.

– Av hensyn til norske forbrukere foreslår departementet at tilsvarende maksimalpriser skal gjelde i Norge fra samme tidspunkt som de vil gjelde i EU. Vi setter derfor fart på dette arbeidet allerede nå, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i meldingen.

De nye maksimalsatsene vil være henholdsvis 0,19 euro (rundt 1,84 kr) per minutt for samtaler og 0,06 euro (rundt 58 øre) for SMS, ifølge Tek.no, som også har omtalt saken.

For forbrukere som i dag ikke har inkludert minutt og SMS til andre land i EØS-området i sitt abonnement, vil den foreslåtte maksimalprisreguleringen kunne bidra til mer enn en halvering av minuttprisen til enkelte land.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Timeshare-selskaper må punge ut til norske kunder

Altinn-direktøren vil fjerne byråkratiet som etterlatte møter

Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

Frekk svindelmetode med kredittkort brer om seg

Så lenge får du brukt de gamle sedlene