The Economist: Dette er verdens dyreste og billigste byer å bo i

Foto: Pixabay

Analyseavdelingen til The Economist, The Economist Intelligence Unit, har nylig sluppet rapporten «Worldwide Cost of Living 2017». Denne undersøkelsen viser hvilke byer i verden som er dyrest og billigst å bo i akkurat nå.

Rapporten «Worldwide Cost of Living» blir laget annenhvert år, og sammenligner prisene på 160 varer og tjenester i 133 av verdens største byer.

Det inkluderer blant annet priser på mat, drikke, klær, husholdningsartikler, boligleie, transport, strøm, private skoler og fritidsaktiviteter.

For å komme frem til et sammenlignbart indekstall for levekostnadene i de ulike landene, vektes alle disse varene og tjenestene etter et internasjonalt forbruksmønster og prisene blir omregnet til amerikanske dollar.

Alle byene blir rangert i forhold til New York, som har indekstallet 100.

Alle byer som scorer høyere enn 100 er dyrere enn den amerikanske storbyen, og alle som scorer lavere er billigere.

Les også: Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Asiatiske byer dominerer

Tradisjonelt har europeiske byer dominert listen over de dyreste byene å leve i, ifølge The Economist. Nå er imidlertid fem av de seks dyreste byene i verden asiatiske.

Singapore, Hong Kong og Zürich topper. Førstnevnte er den dyreste byen i verden dersom du skal kjøpe og eie bil. Den er dessuten nest dyreste å handle klær i.

Det er også verdt å merke seg at de japanske byene Tokyo og Osaka igjen er på topp ti-listen, mye grunnet en styrket yen. Den japanske hovedstaden var for øvrig verdens dyreste by frem til 2012.

London, som lenge har ligget i toppen, har falt signifikant på listen etter at Storbritannia stemte for å forlate EU.

I Paris er det nå syv prosent dyrere å leve enn i New York, men bare for noen år tilbake var tallet 50 prosent. Kun alkohol og tobakk kommer bra ut prismessig.

Den eneste amerikanske byen på topp ti-listen, er New York på en niendeplass. For seks år siden var «The big apple» rangert på 46. plass.

Generelt sett er asiatiske byer dyrest på dagligvarer, mens opplevelser og underholdning er dyrest i europeiske byer.

Les også: Så mye tjente du på å ha boliglån i fjor

Saken fortsetter under tabellen.

Siste kolonne leses slik: 100 er nullpunktet og tilsvarer levekostnadene i New York. Når byer som Singapore og Seoul har indeks-score 120 og 108, betyr det at prisnivået der er hhv 20 og 8 prosent dyrere enn New York. Kilde: The Economist Intelligence Unit

Dette er de billigste byene

Asiatiske land dominerer topp ti-listen, men de er også godt representert på listen over de ti billigste. Det gjelder spesielt indiske og pakistanske byer.

Bangalore (131), Karachi (130), Chennai (128), Mumbai (127) and New Delhi (124) får alle plass på listen over de ti billigste byene i verden.

Den absolutt billigste byen er imidlertid Kasakhstans største by og handelssentrum, Almaty. Der utgjør levekostnadene bare 38 prosent av New Yorks, mye på grunn av en devaluering på 50 prosent av landets valuta siden august 2015.

Innbyggerne i Almaty opplever det kanskje ikke på samme måte som de tilreisende gjør, i og med at inflasjonen var nesten 20 prosent i Kasakhstan i fjor.

Nigerias største by, Lagos, har falt 16 plasser siden forrige undersøkelse, og er nå verdens nest billigste by å leve i.

De europeiske byene Kiev og Bucuresti havner på hhv 126. og 125. plass, på listen som teller 133 byer.

The Economist legger til at det ofte er betydelige økonomiske-, politiske- og sikkerhetsmessige utfordringer i de byene som havner nederst på deres liste. Dessuten er heller ikke infrastrukturen like bra som i dyrere byer, noe som forklarer mye av prisen på for eksempel kollektivtransport.

Les også: Må betale eiendomsskatt for hundehus

Byene med størst endring i plassering

De brasilianske byene São Paulo og Rio de Janeiro er de byene som stiger mest på listen siden forrige gang, når de flytter seg hhv 29 og 27 plasser opp på listen.

For seks år siden var São Paulo blant de 30 dyreste byene å bo i, mens den for to år siden var blant de 30 billigste. Nå ligger São Paulo og Rio de Janeiro på 78. og 86. plass, mye på grunn av styrket valuta og høy inflasjon.

São Paulo og Rio de Janeiro har et prisnivå som ligger hhv 33 og 35 prosent under New Yorks.

Buenos Aires og Argentina har opplevd en svekkelse av valutaen de senere årene, noe som har ført til at tango-byen har falt hele 20 plasser til 82. plass.

Den byen som har falt mest er imidlertid Manchester i England. Byen havner 25 plasser ned på listen siden forrige gang, og er på en 51. plass.

NB: Oslo havner på en ellevteplass over verdens dyreste byer å bo i.

Les også: Selvangivelsen har fått nytt navn fra i år av

Les også: Arbeids- og sosialministeren gir ikke etter for pensjonistenes krav om å se «slippen» sin