Tatt for forsikringssvindel – Måtte i fengsel

fremtind Her er kvitteringen som fikk forsikringssvindleren i fengsel. Foto: Fremtind.

Planlegger du å svindle forsikringsselskapet for å spe på privatøkonomien? Da bør du tenke deg om to ganger. Forsikringsselskapene avdekker stadig nye former for forsikringssvindel. Og de raske pengene du håpte på kan ende med at du sitter i fengsel.

Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, avdekker forsikringssvindel for nær 75 millioner kroner hvert år. I to konkrete saker fra 2021 har tidligere kunder forfalsket kvitteringer og fakturaer for egen vinning, opplyser Bodøposten.

Den ene saken er fra Bodø og den endte med fengsel:

– I «stereosaken» var det noe i kundens dokumentasjon for skadekravet som gjorde at vi ble mistenksomme. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at kunden hadde brukt et kjøpstilbud fra HiFi Klubben som kvittering for kjøp av et meget dyrt musikkanlegg, sier Roy-André Sørheim Lyngbø, talsperson for forsikringssvindel i Fremtind.

Totalt var kjøpstilbudet fra HiFi Klubben på nær 800 000 kroner. Kunden meldte skade på en forsterker til 90 000 kroner, og fortalte at denne var totalskadet.

– Vi anmeldte saken og kunden ble dømt til både betinget og ubetinget fengsel, i tillegg til å måtte betale noe erstatning til selskapet.

I en lignende sak prøvde et ektepar seg to ganger med samme, forfalskede faktura. De sendte inn et skadekrav både til Fremtind og til et annet forsikringsselskap på en Samsung TV til nær 40 000 kroner.

– Våre undersøkelser viste at kvitteringen egentlig var for en annen TV, til 10 000 kroner, kjøpt av en helt annen person. Det var Elkjøps sine QR-koder som bidro til at vi avslørte svindelforsøket – disse er unike, og heldigvis nær umulig å forfalske, sier Lyngbø.