Hundretusenvis av elsparkesykler er uforsikret!

elsparkesykkel Elsparkesykkel, illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Fire av ti vet ikke at det nå er påbudt med ansvarsforsikring for privateid elsparkesykkel, viser en fersk undersøkelse for Tryg Forsikring. – Uten forsikring kan du bli gjeldsslave for resten av livet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

Fra nyttår er alle som eier og bruker en elsparkesykkel lovpålagt å forsikre den. Det finnes flere hundre tusen elsparkesykler i Norge, men hittil har Tryg kun solgt noen få tusen forsikringer.

– Vi frykter at mange vil være uforsikret når våren er her og de tar den i bruk, og disse risikerer milliongjeld hvis de forårsaker en personskade, eller at det oppstår en brann i forbindelse med lading av den. Nå haster det med å tegne forsikring, vi snakker tross alt om mange hundre tusen elsparkesykler, sier han.

Ved inngangen til mars manglet mer enn 90 prosent av elsparkesykkel-eierne den lovpålagte forsikringen, ifølge Trafikkforsikringsforeningen.

Størst uvitenhet blant unge

I spørreundersøkelsen, foretatt av YouGov for Tryg, kommer det også frem at det er blant de unge mellom 18 og 29 år at uvitenheten er størst, der over halvparten svarer at de ikke kjenner til forsikringsplikten.

– Det bekymrer oss at så mange unge ikke vet at de må ha forsikring. Dette er jo de som bruker elsparkesykkel oftest, og står mest i fare for å bli involvert i en skade som de kanskje må dekke selv økonomisk. Er du uheldig og skraper opp lakken på en bil kan det koste deg flere titalls tusen kroner, mens forsikringen koster under en hundrelapp i måneden, sier Brandeggen.