1 million nordmenn skal fikse på hus og hage i påsken

Fremtind Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen. Foto: Fremtind.

Ikke alle farer til fjells i påsken. Mange nordmenn planlegger å benytte fridagene til arbeid i hus og hage, viser fersk undersøkelse.

– En grundig vårsjekk på huset er smart, både for husets levetid, lommeboken og livskvaliteten din, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

I undersøkelsen som Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, oppgir 23 prosent, tilsvarende 1 million nordmenn, at de skal være hjemme og fikse på hus og hage i påsken. Det er flest i Rogaland, Vestfold og Telemark som oppgir dette.

–Boliger som blir vedlikeholdt stiger mer i verdi enn de som ikke gjør det. Og, jo før du oppdager og tar tak i forhold som må utbedres – desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene, råder Hofstad-Nielsen.

Fuktig klima gir flere skader

Mange skader kommer av at vann trenger inn i bygningen utenfra. Andre oppstår på grunn av kondens eller lekkasjer.

– Dersom du får en vannskade som ikke håndteres og saneres skikkelig, vil følgesvennene sopp og råte raskt kunne få fotfeste – men det kan ta lang tid før du oppdager dem. Dessuten kan vannskader gå uoppdaget gjennom vinteren, forklarer Hofstad-Nielsen.

Når du først er ute og gjør det fint i hagen, anbefaler skadeforebyggeren at du også gjør en innsats for å sørge for at vannet renner rett vei, nemlig bort fra huset. Hun minner også om vedlikeholdsplikten:

– Som boligeier har du faktisk vedlikeholdsplikt av hus og hage, og kan risikere å få lavere erstatning fra forsikringen din om noe skulle skje og du ikke har gjort nødvendig vedlikehold. Våren er derfor et godt tidspunkt for å rense takrenner, sjekke tak, yttervegger og beslag over vinduer og dører og gjennomføre nødvendig hagearbeid.