Stor test av robotgressklippere: Dette er vinnerne

Robotgressklippere har blitt svært populære. På bildet ser du en Robomow RM 400 fra noen år tilbake. Illustrasjonsfoto: Holger Casselmann/ Wikimedia commons

Robotgressklippere har blitt svært populære de siste årene, men hvilken bør du egentlig kjøpe? En stor og grundig test kan hjelpe deg med å gjøre valget enklere.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Røn (krever abonnement) har testet 30 robotgressklippere fra elleve forskjellige produsenter.

Prisene varierer fra rundt 4000 kroner for den billigste til rundt 23.000 kroner for den dyreste.

Ifølge testresultatene klipper robotene generelt bra, og gir en jevn og fin gressmatte. De klarer også godt å klippe bløtt og langt gress, ta seg forbi ulike hindre som for eksempel trær og gjerder, samt å klippe i skråninger.

Ujevne gressmatter er derimot en større utfordring, og der ble ikke resultatet like bra for alle klipperne.

Les også: Dette er de beste dronene med kamera til under 10.000 kroner

Dette teller mest i testen

Fem egenskaper ved produktene gis karakteren 1-9, der 9 er best.

Når samlet poengsum regnes ut, vektes klippekapasitet, brukervennlighet, batteri, lydnivå, energiforbruk med hhv 50, 20, 15, 10, og 5 prosent hver.

Sikkerheten ble også vurdert, men ble kun vektlagt i ett tilfelle.

For i sikkerhetstesten ble det undersøkt hva robotgressklipperne gjør når de støter på en joggesko. Mens de andre klipperne rygget, kjørte Stiga Autoclip 221 over skoen og fortsatte å klippe.

Denne alvorlig sikkerhetsbristen førte til at klipperen havnet nederst på resultatlisten i testen.

Dersom du har andre preferanser enn det som legges til grunn i denne testen, kan det hende at du bør kjøpe en annen klipper enn den som er rangert øverst av Råd & Røn.

Les også: Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Testvinneren er Robomow RS 615

Robotgressklippen som fikk best totalscore, med en samlet poengsum på 78, er Robomow RS 615. Ifølge Prisjakt.no du denne for 14.795 kroner, og den er billigst på NetOnNet.no og Roboteksperten.no.

Testvinneren gjør det generelt bra på de fleste kriteriene, men får litt fratrekk for størrelsen (tung å løfte) og for lydnivået.

Andre- og tredjeplassen i testen går til hhv Viking MI 632 (76 poeng) og John Deere Tango E5-serie II (75 poeng). Disse koster begge i overkant av 20.000 kroner.

Har du en liten plen, ble robotgressklipperne Worx WG791E.1, Worx Landroid SB450, Landroid WR102SI och Landroid WR105SI kåret til gode kjøp. Alle disse får du til under 7000 kroner.

Noe som ofte skiller de dyreste modellene fra de billigste, i tillegg til batterikapasiteten, er at de har en regnsensor. Det vil si at klipperen returnerer til sin basestasjon når det regner og starter opp igjen når været er bedre.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Stor test: Her serveres Norges beste veimat

Forbrukerrådet: Kun åtte av 45 solkremer får godkjent

Stor test av bur og seler for frakt av hund i bil

Kjøpe trampoline? Her er testvinnerne