Så mye mobildata bruker vi per måned, og dette er de billigste abonnementene

Et vanlig syn i dag: Nordmenns databruk på mobil øker kraftig, men variasjonene er store fra person til person. Her kan du se hvilke abonnement som er de billigste for ditt bruk. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Mens 1,5 million nordmenn ikke bruker mobildata i det hele tatt, er det 412.000 som bruker 20 megabyte eller mer. Mobildatabruken varierer med andre ord mye.

Datatrafikk fra mobiltelefonen har vokst enormt de siste årene.

Bare fra 2015 til 2017 økte samlet datatrafikk fra norske mobiltelefoner fra 70 til 160 petabyte (millioner gigabyte), viser en rapport fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Rapporten viser dessuten at 1.507.000 mobilkunder ikke surfer på mobilen i det hele tatt.

Det tilsvarer rundt 26 prosent av alle mobilkunder i landet.

Stolpediagrammet viser hvor mye data norske mobilkunder brukte månedlig i 2017. Kilde: Nkom

Har du riktig abonnement, eller betaler du for noe du ikke bruker?

Som du ser av stolpediagrammet over, varierer databruken mye fra kunde til kunde.

Selv om den største gruppen klarer seg med én til fem megabyte i måneden, er det over 400.000 mobilkunder som bruker 20 megabyte eller mer.

Dersom det er en stund siden du sjekket ditt eget forbruk, kan det være på tide å ta en titt på mottatte fakturaer eller nettsidene til din operatør.

Da slipper du å kaste penger ut av vinduet ved at du enten betaler for data du ikke bruker eller hele tiden må kjøpe til dyre datakvoter.

I og med at de fleste abonnement nå har fri ringing, SMS og MMS, i alle fall i Norge og EU/EØS, er det størrelsen på datapakken som bør avgjøre hvilket abonnement du skal ha.

Les også: Mobiloperatør gir deg norske priser på mobilbruk i ni ny land

Dette er de billigste abonnementene per nå

Det er mange måter å rangere de billigste abonnementene på, men Pengenytt har valgt å legge følgende forutsetninger til grunn:

  • Det skal være fri tale, SMS og MMS (inkludert bruk i EU/EØS).
  • Det er ingen bindingstid. Når prisene endres, bør det være enkelt å bytte operatør/ abonnement.
  • Data rollover er inkludert. Det betyr at du automatisk får med deg ubrukt data videre til neste måned de månedene du ikke bruker opp hele kvoten.
  • Det er datakontroll. Det vil si at du ikke trenger å bekymre deg for at datakostnadene løper løpsk, da tjenesten stopper bruk av data når du har brukt opp inkludert mengde. Ekstra datapakker kan eventuelt kjøpes til ved behov.

Her er det tatt utgangspunkt i priser fra nettsiden mobiltelefoni.no, som er én av fire sammenligningstjenester godkjent av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM).

Vær oppmerksom på at ringepriser i utlandet utenfor EU/EØS kan variere mye. I denne rangeringen er ikke dette hensyntatt. Er du mye på reise utenfor Europa, bør du derfor ta dette i betraktning.

Til info: Pengenytt har i denne saken lenket til nettsidene hvor mobilabonnementene kan bestilles, og mottar inntekter for dette.


Ingen data

1. Ice Mobil 500 MB: 99 kr/mnd

1. Telipol Fri 500MB: 99 kr/mnd

3. Chili Mobil 1 GB: 119 kr/mnd


Minimum 1 GB data

1. Chili Mobil 1 GB: 119 kr/mnd

2. Komplett MiniFlex 1 GB: 125 kr/mnd

2. Telipol Fri 1 GB: 125 kr/mnd


Minimum 15 GB data

1. Komplett MaxiFlex+ 20 GB: 479 kr/mnd

2. Telipol Fri 30 GB: 499 kr/mnd

3. OneCall Folkepakka 16 GB: 499 kr/mnd


Minimum 30 GB data

1. Telipol Fri 30 GB: 499 kr/mnd

2. Komplett MegaFlex 30 GB: 555 kr/mnd

3. Telia Smart Total 30 GB: 699 kr/mnd