Spar tusenlapper på å skifte tannlege. Her er de billigste og dyreste i ti norske byer:

Illustrasjonsbilde. FOTO: Pixabay

Nesten tre av fire nordmenn over 20 år besøker tannlegen minst én gang i året, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Pengenytt har sjekket hva tre vanlige tannlegetjenester koster i ti norske byer. Fasiten viser at mange kan spare mye penger på å bytte tannlege.

Tannleger opererer i et fritt marked, og kan derfor prise sine tjenester som de selv vil. Konkurransen er rett og slett basert på tilbud og etterspørsel.

Prisen alene avgjør imidlertid ikke om en tannlege er populær eller ikke. Forhold som for eksempel opplevd trygghet, servicenivå og lokalitet, er også viktige i denne sammenheng.

Flere av de sistnevnte faktorene er vanskelig å måle, og betalingsviljen for disse vil variere fra person til person.

Det er dessuten ikke automatisk slik at kvaliteten på tannlegetjenestene kan rangeres etter prisnivået til tannlegen. Med andre ord; den billigste tannlegen kan i teorien gjøre en bedre jobb for sine kunder enn den dyreste.

Derfor er det i forbrukernes interesse at tannlegepriser enkelt kan sammenlignes. Sammen med referanser fra for eksempel venner og familie, kan pris være et bra utgangspunkt for bytte av tannlege.

Ved å bruke forbrukermakten vår vil også konkurransen mellom tannlegene fungere bedre.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – følg Pengenytt på Facebook

Enorme prisforskjeller

Så til det store spørsmålet; hvordan kan du enkelt sjekke om din tannlege priser seg høyt eller lavt i forhold til andre?

Vel, du vet ikke alltid på forhånd hva som må gjøres til tannlegen før du har vært der. Men med noen tastetrykk kan du likevel finne ut hvor din faste tannlege generelt har lagt seg på prisskalaen, i forhold til sine kollegaer.

Pengenytt har, via Forbrukerrådets portal hvakostertannlegen.no, hentet inn prisene på tre ordinære tannbehandlinger. Disse er undersøkelse, middels stor fylling og helkeramisk krone på en jeksel.

Deretter har vi sjekket hvem som er billigst og dyrest på de ulike behandlingene i ti norske byer.

Størst prisforskjell i prosent er det for en undersøkelse. Mens Veitvet Senter Tannklinikk kun tar 240 kroner for denne behandlingen, skal Tannlege Thormod Strøno ha 1450 kroner. Begge har tilholdssted i Oslo.

Prisforskjellen er med andre ord på hele 504 prosent!

Se for øvrig under tabellene for beskrivelse av hva som inngår i de ulike behandlingene.

Les også: Minst 650.000 husstander betaler mer for strømmen enn de må

Undersøkelse:

Undersøkelse stor

Prisene inkluderer kontroll av tenner, tannkjøtt og munnhulen, 2 røntgenbilder, enkel tannrens, hygienetillegg og alle nødvendige kostnader knyttet til behandlingen.

Dersom du trenger en middels stor fylling, får du denne billigst i Bergen ved Institutt for klinisk odontologi. Noen steinkast unna tar tannlege Ivar J. Svardal over 3,5 ganger så mye for samme behandling.

Dyrest i Norge på denne behandlingen er imidlertid Opitz Tannhelsesenter. De tar 2100 kroner. Denne klinikken er imidlertid ikke med i tabellen under, da de holder til på Straume.

Less også: Historisk lave studielånsrenter

Middels stor fylling:

Middels stor fylling stor

Fyllinger legges for å erstatte tapt eller ødelagt tannsubstans. Prisene inkluderer en fylling som går over to sider av en jeksel, hygienetillegg og alle nødvendige kostnader knyttet til behandlingen. Bedøvelse er ikke inkludert i prisene.

Landets billigste på helkeramisk krone på en jeksel, er også her Institutt for klinisk odontologi i Bergen med sine 3100 kroner. Til sammenligning tar tannlege Marit Morvik i samme by 7350 kroner.

Norges dyreste på denne behandlingen, er tannlege Klette & Co i Oslo.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Helkeramisk krone på en jeksel:

Helkeramisk krone på jeksel stor

Prisene inkluderer en krone i porselen uten metall på en jeksel, bedøvelse, utgifter til tanntekniker, hygienetillegg og alle nødvendige kostnader knyttet til behandlingen.