Spar penger: Syv tips til aktiviteter med barna i vinterferien

vinter Det trenger ikke koste mye penger å ha det morsomt om vinteren. Foto: Pixabay.

Lyst til å finne på noe nytt sammen denne ferien, uten å tømme lommeboka? Her er syv rimelige aktiviteter for hele familien.

Mange tilbringer vinterferien i Norge også i år. Heldigvis trenger ikke jakten på den gode feriefølelsen å innebære at du må blakke deg på dyre familieaktiviteter.

– Det skal ikke mye til for å gi barna store opplevelse i fridagene. Det viktigste for de minste er ofte bare det å være sammen og gjøre noe hyggelig som bryter med hverdagstralten, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Lån turutstyr gratis

Liers beste råd til rådville foreldre som lurer på hvordan de skal fylle dagene i vinterferien, er å komme seg ut i naturen. Er det en friluftsaktivitet dere kunne tenke dere å prøve, men mangler utstyr, er det faktisk stor sjanse for at dere kan låne det helt gratis.

– Hos BUA og andre utlånssentraler kan man finne alt fra telt til fiskestenger, skøyter, truger og mye mer, helt gratis. Det er litt som et bibliotek, og er en fantastisk ordning som er bra for både miljøet og lommeboka, sier Lier.

Organisasjonen BUA har hele 170 utlånsordninger over hele landet.

Lyst til å komme ta familien med ut i naturen, men usikker på hva dere kan finne på? Her finner du syv forslag til aktiviteter:

Isfiske
Isfiske en eksotisk aktivitet for vinterferien. Det er lett å lære, og en fordel er at dere ikke er avhengige av snø. Flere utlånssentraler har utstyr til isfiske. Det dere trenger er: Pilkestikke, pilk, isbor og ispigger. Husk å kjøpe fiskekort på inatur.no. Finn mer informasjon på njff.no.

Besøk en gapahuk eller åpen hytte
Gapahuker finnes over hele landet, og står gjerne på steder som er enkle å komme seg til. Mange er også tilknyttet bålplasser. Mange turisthytter har også åpent i vinterferien. På turportalen ut.no kan du søke opp både gapahuker og besøkshytter i hele Norge.

Trugetur
En tur på truger er annerledes og morsomt, og innbyr til sakte-friluftsliv. Dere kommer tett på snøen, og kan oppleve urørt natur, uten stier eller skispor. På lånte eller leide truger kan dere finne nye favorittplasser i ferien!

Tenn et bål
Legg bort mobiler og andre oppmerksomhetstyver. Bålet skaper en helt egen stemning, som innbyr til kos og gode samtaler. Pølser, pinnebrød og marshmellows er enkle ting å grille på bål, men her er det egentlig bare fantasien som setter grensene.

Tur med hodelykt
Med en hodelykt eller lommelykt kan dere gå på tur i skogen selv om det er mørkt ute. En tur i bekmørket er en annerledes opplevelse, som gjør det spennende bare å utforske nærnaturen.

Lag middagen ute
De fleste utlånsordninger har stormkjøkken eller primus, og det går også an å lage mat på bål. Å lage mat ute er enklere enn man tror, og de fleste retter kan lages ute. Involver barna i matlagingen, det kan gi både mestring og samhold. Tips til barnevennlig mat på tur finner dere på turmat.no.

Bruk appen KulTur
Prøv DNTs gratis tur-app, laget for barn mellom 4 og 12 år. Her kan de samle poeng ved å gjøre ulike vinteraktiviteter, og de voksne kan selvsagt også være med. Appen er tilgjengelig for både iPhone og  Android.