Snart går fristen ut – en halv million sjekker ikke skattemeldingen

Elisabeth Landsverk Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet. Foto: SpareBank 1.

30. april er siste frist for å levere skattemeldingen. En undersøkelse fra Respons analyse viser at så mange som 13 prosent, eller 566.000 nordmenn, ikke kontrollerer skattemeldingen i det hele tatt. Det kan bety penger ut av vinduet.

– Skattemeldingen er forhåndsutfylt, men det betyr ikke at den er ferdigutfylt. Bruk noen minutter på å gå gjennom skattemeldingen, kontroller at alt er korrekt og at alle fradrag er med. Det kan spare deg for mange tusenlapper. I tillegg får du en god gjennomgang av din økonomi, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet.

6 av 10 nordmenn bruker noe tid på å gå gjennom skattemeldingen, mens 1 av 4 går raskt over. Det er de yngste som bruker minst tid på skattemeldingen viser undersøkelsen som ble gjennomført i mars av Respons analyse på oppdrag fra SpareBank 1.

Enklere og mer brukervennlig

For to år siden kom skattemeldingen i en forenklet og mer brukervennlig form. Undersøkelsen viser at folk er positive til den nye skattemeldingen og 55 prosent svarer at det er blitt enklere å fylle ut skattemeldingen enn tidligere.

– Skattemeldingen er blitt mye mer forbrukervennlig og forståelig. Under gjennomgangen av skattemeldingen får man blant annet tips og veiledning til utfyllingen. Jeg liker også godt at du kan følge med på hvordan skatteberegningen endrer seg når du legger til eller endrer tall i skattemeldingen, sier Landsverk.

Selv om mange synes skattemeldingen er blitt enklere, er det fortsatt 1 av 5 som synes den er vanskelig å forstå. 14 prosent, tilsvarende 591.000 nordmenn, gruer seg også til å gå gjennom skattemeldingen.

Send inn for å få oppgjøret tidlig

Over halvparten regner med at de kommer til å godta årets skattemelding som den er uten å gjøre endringer, mens 4 av 10 tror de kommer til å legge til informasjon eller rette feil. Har du ingen endringer å gjøre trenger du i utgangspunktet ikke foreta deg noe, men det kan likevel være lurt å sende den inn.

– Får du penger igjen på skatten og vil ha oppgjøret tidlig er det viktig å trykke på knappen for levering av skattemeldingen, sier Landsverk.

For å kunne få skatteoppgjøret ekstra tidlig må du og eventuell ektefelle motta og levere skattemeldingen elektronisk. I tillegg må skattemeldingen din ikke ha blitt tatt ut til kontroll.

Privatøkonom Landsverks tips når du skal sjekke skattemeldingen:

• Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
• Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.
• Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan være mangler i oppgavene fra barnehage, SFO eller dagmamma. Ikke glem utgifter til barnepass og kjøring til og fra barnehage.
• Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
• Kontroller gjeld og renter. Du får fradrag for renter på lån.
• Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
• Bruk veiledningen du får i selve skattemeldingen. Den hjelper deg å fylle ut riktig.