Regjeringen lover foreldre omsorgspenger når skoler og barnehager nå stenger

Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger, lover regjeringen. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger, skriver Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

– Når barnehager og skoler nå stenger, ber vi alle om å være smidige og vi håper at arbeidstakere og arbeidsgivere kan finne løsninger lokalt i tråd med de beste tradisjoner i norsk arbeidsliv, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i meldingen.

– Mange har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Men der man ikke finner andre løsninger, vil omsorgspenger være en mulighet, sier statsråden videre og legger til:

– Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger i denne ekstraordinære situasjonen.

Omsorgspenger er også kjent som sykt-barn-dager.

Annonse:


Statsråden sier regjeringen nå vurderer reglene i denne ekstraordinære situasjonen:

– Når skoler over hele landet er stengt og situasjonen er uavklart, sier det seg selv at sykt-barn-dagene kan bli brukt opp. Regjeringen følger utviklingen og vil også vurdere å utvide antall dager foreldre kan være hjemme, og vi vil vurdere å gjøre ordningen mer fleksibel slik at man ikke har brukt opp én hel dag hvis man er én time hjemme.

Kraftig økt bruk av offentlige ordninger i denne situasjonen, kan få store økonomiske konsekvenser for arbeidsgiverne og norsk næringsliv.

– Vi kommer til å ha tett kontakt med partene i arbeidslivet for å diskutere hvordan disse utgiftene håndteres. Vi må ta vare på arbeidsplassene og bedriftene våre, sier statsråden.


Fakta om omsorgspenger:

  • Når man har ett eller to barn som er 12 år eller yngre, har man 10 omsorgsdager hver per kalenderår. Disse 10 dagene finansieres av arbeidsgiver.
  • Når man har tre barn eller flere som er 12 år eller yngre, har man 15 omsorgsdager hver per kalenderår. De 10 første dagene finansieres av arbeidsgiver. Deretter finansieres 5 dager av folketrygden.
  • Enslige forsørgere og foreldre til kronisk syke har et utvidet antall dager med omsorgspenger. Arbeidsgiver betaler her også kun de første 10 dagene.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Forbrukerrådet ber deg være forberedt på at flyselskaper kan gå konkurs

Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Slik blir den nye skattemeldingen som sendes ut fra 18. mars

Nordea og DNB kutter fastrentene for tredje gang på åtte dager

Advokater: Derfor bør du opprette en fremtidsfullmakt