Ny jobbundersøkelse: – Gode lønnsvilkår er viktigere i valg av ny jobb

finn.no Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images.
Et godt arbeidsmiljø er fortsatt viktigst for norske arbeidstakere, men årets jobbundersøkelse fra FINN viser at lønn er viktigere enn før.

Endret økonomi og ønske om bedre lønn

Et godt arbeidsmiljø, god ledelse og gode lønnsvilkår er de tre viktigste faktorene i valg av ny jobb, viser årets jobbundersøkelse. Tendensen er en fortsatt betydelig økning i andelen  som leter etter ny jobb i andre bransjer enn den de jobber nå. Halvparten av de som ser etter jobbmuligheter i andre bransjer det siste halvåret, har gjort dette med et ønske om høyere lønn.

1 av 3 i den norske arbeidsstyrken sier også de har sett på muligheter for omskolering, og andelen har vært lik de siste årene. Årsaken til ønske om omskolering viser også et tydelig ønske om høyere lønn, dernest mer interessante arbeidsoppgaver, forteller jobbanalytiker i FINN, Christopher Ringvold.

– Fokus på god lønn øker signifikant når folk vurderer arbeidsgivers attraktivitet, og det å gå ned i lønn for å få mer interessant eller tryggere jobb, blir stadig mindre attraktivt. I 2020 svarte 1 av 4 at de kunne gå ned i lønn, mens det i dag er kun 1 av 5 som er villige til å gå ned i lønn ved jobbytte. For arbeidsgivere er det derfor viktigere enn tidligere å tilby konkurransedyktige betingelser for å tiltrekke seg de beste kandidatene, sier Ringvold.

En befolkningsundersøkelsen gjort av Schibsted i mars 2023, viser at en mindre andel enn tidligere er optimistisk til husstandens økonomi det neste året. I år er 31 prosent optimistisk til husstandens økonomi det neste året, mot 40 prosent på samme tid i fjor. Den samme undersøkelsen viser at hele 40 prosent av befolkningen kommer til å kjøpe mindre varer og tjenester enn vanlig på denne tiden av året.

– Vi ser at en strammere privatøkonomi fører til at fokus på høyere lønn øker. I jobbundersøkelsen ser vi nå at kandidatene prioriterer høyere lønn over interessante arbeidsoppgaver, spesielt innen privat sektor, uttaler Ringvold.

Fleksibilitet i jobbhverdagen

De som vurderer å bytte jobb eller bransje, bør tenke på lønnsvilkårene da vi ser en økning i levekostnader, men også se etter arbeidsgivere som tilbyr fleksibilitet og er opptatt av en god balanse mellom jobb og fritid, som ifølge undersøkelsen også er en viktigere faktor enn tidligere for de som ønsker å bytte jobb.

– Hvis dette er viktig for deg, så se etter stillinger også andre steder da mange arbeidsgivere i ulike bransjer i dag er fleksible og tilbyr mulighet for hjemmekontor. Da blir valgmulighetene større for både arbeidstaker og arbeidsgiver som er på jakt etter nye arbeidsforhold, sier Ringvold.

Fortsatt høy aktivitet på jobbmarkedet, tross nedgang i stillinger 

Våren 2022 var en periode med rekordhøyt antall stillinger på FINN jobb og dette er årsaken til at vi ser en nedgang når vi sammenlikner første kvartal i år og i fjor. I fjor så vi en nedgang i antall stillinger på markedet i løpet av året og denne trenden fortsetter inn i første kvartal i år – nedgangen er størst i privat sektor. Likevel, av alle første kvartaler de siste 10 årene, er første kvartal i år, det nest beste kvartalet når det gjelder antall publiserte stillinger. Dette viser at det fortsatt er høy temperatur i det norske arbeidsmarkedet.

– Det er betraktelig mer besøk inne på jobbannonsene enn samme kvartal i fjor, økningen fra i fjor er på hele 24 prosent. Dette betyr at flere ønsker seg en ny jobb og det er mer mobilitet i jobbmarkedet, og undersøkelsen viser at ønske om bedre lønn er hovedårsak til jobbytte i år. Flere bransjer er i nedgang og dette kan også være en medvirkende årsak til at flere sonderer jobbmarkedet, forteller Ringvold.