Skumle slanger gjør skader for millioner

if Oppvaskmaskiner varer ikke evig. Svært mange av lekkasjene på norske kjøkken kommer fra oppvaskmaskinen. Foto: If.
Gamle oppvaskmaskiner og morkne vannslanger skaper vannkaos og store ødeleggelser i norske hjem. Hundrevis av skadene kunne vært unngått gjennom bedre ettersyn og vedlikehold, ifølge If.

Hus og leiligheter som mangler sluk på kjøkkenet er særlig utsatt for omfattende vannskader.

– Gamle slanger og pakninger i oppvaskmaskinen er en årsak som går igjen når kjøkkenet eller hele etasjen flyter over av vann. Sjekk og gjør en vurdering av når disse har nådd pensjonsalderen. Er du usikker, kontakt rørlegger, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– En god del av skadene blir veldig store fordi svært mange boliger mangler sluk på kjøkkenet til å håndtere vannet. Dette gjelder først og fremst eldre boliger. Ofte er det også naboleiligheter som får vannskader, ikke bare den hvor lekkasjen oppstår, sier han

Skader for 246 millioner kroner

I fjor var det 4727 vannlekkasjer og -skader knyttet til såkalte vanntilkoblede maskiner, viser bransjetall fra Finans Norge. Lekkasjene forårsaket skader for over 246 millioner kroner.

De færreste kjøkken er forberedt på vannlekkasje: Bare 9 prosent har sluk på kjøkkenet hjemme.

Det gikk frem av en spørreundersøkelse YouGov gjennomførte for If i fjor. 1004 personer svarte i den landsomfattende undersøkelsen.

23 prosent har ingen skadeforebyggende tiltak på kjøkkenet, og 24 prosent vet ikke om de har det eller ikke.

Men en god del forebygger vannskader: 36 prosent har automatisk vannstopper eller lekkasjestopper, 20 prosent vannlekkasjesensor og 16 prosent dryppbrett under oppvaskmaskin eller vaskemaskin på kjøkkenet.

– Mangler du sluk, bør du ha automatisk vannstopper, dryppbrett og lekkasjesensor. Slik reduserer du risikoen for store skader en del. Jo tidligere vannet som forårsaker lekkasjen blir stoppet, jo bedre, sier Clementz.

Kjøleskap skader også

– Årsaken til at mange mangler sluk på kjøkkenet, er at dette er et bygningskrav som først har kommet i nyere tid. Bor du for eksempel i en gammel bygård, mangler kjøkkenet sluk, sier kommunikasjonssjefen i If.

– Slikt som kaffemaskiner med vanntilførsel og kjøleskap med isbitmaskin fantes ikke på norske kjøkken før, og disse nye innretningene er med på å dra opp skadetallene. På 70-tallet var det vanlig med oransje eller grønn linoleum på kjøkkengulvet. Belegget tålte en støyt. Nå har mange dyr parkett, og stua går gjerne i ett med kjøkkenet. Klart skadene blir større og mer kostbare, sier Clementz.