Ny app fra Kystverket gjør det enklere å følge fartsgrensene til sjøs

BåtFart er en ny tjeneste fra Kystverket. I appen får du til enhver tid informasjon om farten du har, samt varsel når du kjører for fort. Foto: Kystverket.

Er du usikker på om du holder fartsgrensen når du er ute i fritidsbåt? Nå lanserer Kystverket en app som til enhver tid viser din hastighet, hva fartsgrensen på stedet er og som varsler deg om du kjører for fort.

Det er naturlig nok ikke så lett å sette opp fartsskilt langs sjøveien, men det finnes bestemmelser som du har plikt til å følge når du er ute i fritidsbåt.

Det norske systemet er likevel sånn at fartsgrensene kan variere fra kommune til kommune, og i tillegg er det noen områder der fartsbegrensningene kun gjelder deler av året. Da er det ikke alltid like lett å ha oversikt.

For å gjøre det enklere å følge med på hvilke fartsbegrensninger som gjelder der du ferdes, har nå Kystverket utviklet appen BåtFart.

Kystdirektør Einar Vik Aarset. Foto: Lill Therese Haugen/ Kystverket

– Vi går mot tidenes båtsommer. Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, må vi forvente stor aktivitet på sjøen og i strandsonen, sier kystdirektør Einar Vik Arset i en pressemelding, og legger til:

– Det betyr også at vi i enda sterkere grad må utvise aktsomhet, og følge de regler og bestemmelser som gjelder når vi er på sjøen. Appen gjør det enklere å følge de fartsgrensene som gjelder på sjøen, slik at den blir et bidrag til en tryggere og bedre båtsommer.

Les også: Dette skal erstatte banktilbudet gjennom Posten, som avvikles 1. juli

Ingen data blir lagret i appen

BåtFart-appen er tilgjengelig for gratis nedlasting i Google Play og App Store.

– Den er svært enkel i bruk. Når den er lastet ned og installert, er det bare å åpne den og angi om du vil ha varsel når du overskrider fartsbegrensningene der du befinner deg. Appen vil vise hvor mange knops fart du har, og gi et varsel dersom du overskrider tillatt fart. Det er viktig å huske at du må tillate at den bruker GPS-funksjonen på enheten din, forklarer Arset.

Vær obs på at BåtFart-appen ikke skal brukes som et navigasjonsmiddel. Funksjonaliteten er skrellet ned til at den kun viser informasjon der du til enhver tid er, og ingen data blir lagret for ettertiden.

Annonse:


– Det er områder langs kysten der det ikke er vedtatt egne fartsforskrifter. Det vil med andre ord si at det ikke er informasjon tilgjengelig for disse områdene. Om det ikke er spesifisert fartsgrense er det en generell fartsforskrift som gjelder, og som gir båtfører ansvar for egen oppførsel. Båtførerne må med andre ord bruke sunn fornuft og utvise sjøvett, følge sjøveisreglene og avpasse farten til sikker navigering, samt ta nødvendig hensyn til miljø, omgivelser og andre som ferdes på sjøen, understreker kystdirektøren.

Les også: Planlegger du bilferie? Slik reduserer du bom- og fergekostnadene

Samferdselsministeren tror appen kan redde liv

Samferdselsminister Knut Arild Hareide var med på lanseringen av appen. Han er glad for at Kystverket har utviklet denne tjenesten for fritidsbåtfolket, og mener at løsningen er et godt tiltak for sikker ferdsel til sjøs.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide var med på lanseringen av appen BåtFart i Oslo i dag. Foto: Henrik Jonassen/ Samferdselsdepartementet

– Vi ønsker at alle som ferdes på sjøen skal få nyte den flotte kysten vår under trygge forhold. Fart er en av årsakene til ulykker på sjøen, og er derfor et av ni innsatsområder for det offentlige. En slik app, som gir de som er ute i båt fortløpende informasjon om hva som er gjeldende fartsgrense – og som varsler dersom du kjører for fort – er veldig nyttig med tanke på å ta ned risikoen for ulykker. Skal vi nå målsettingen om å halvere antallet dødsulykker innen 2023 er alle tiltak av denne typen viktige, sier statsråden i meldingen.

Innsatsområdene er definert i handlingsplanen for fritidsbåtulykker, som ble lagt fram i fjor. De andre innsatsområdene er sikkerhetsutstyr, rusmidler, sikkerhet ved brygge/havn, fartøysikkerhet, farleder, utleie av båt, båtførers kompetanse og forbedring av faktagrunnlaget.

I tillegg er viktigheten av synlig politi og en effektiv redningstjeneste fremhevet i handlingsplanen.

BåtFart er én av flere tjenester som Kystverket har for fritidsbåtfolket. I det videre arbeidet vil Kystverket se på hvordan disse tjenestene eventuelt kan samkjøres.

– BåtFart svarer ut noe som har vært etterspurt lenge; enklere oversikt over hva som er gjeldende fartsgrense der du til enhver tid er når du er på sjøen. Jeg håper mange tar i bruk denne gode tjenesten fra Kystverket. Sikkerhetsaspektet er selvfølgelig veldig viktig, men det handler også om trivsel. Vi må ta hensyn til hverandre når vi er på sjøen, og til dem som er i aktivitet i strandsonen, sier Knut Arild Hareide.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Fersk oversikt viser at beste sparekonto nå gir 2,35 prosent i flytende rente

Dette er prisen du må betale for å gjøre døde om til diamanter

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke