Nettleien har økt betydelig

Nettleien har økt det siste året. Bildet viser kraftledningen mellom Grana kraftverk og Orkdal transformatorstasjon i Sør-Trøndelag. Den var Europas første med utelukkende bruk av limtremaster. Innfelt: Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE. Bilder: Henning Weyergang-Nielsen/ NVE

Nettleien økte med 5,0 prosent fra januar 2016 til januar 2017 for en husholdning med et forbruk på 20.000 kWh/år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Til sammenligning økte konsumprisindeksen med 3,5 prosent.

Ser vi bort fra alle avgifter, økte nettleien i gjennomsnitt fra 26,5 øre/kWh i januar 2016 til 27,9 øre/kWh i januar 2017.

Det tilsvarer en økning på 5,0 prosent.

– Tallene vi har hentet inn fra nettselskapene, viser at nettleien for en gjennomsnittlig husholdning økte fra 51,3 øre/kWh i fjor, til 53,6 øre/kWh i år, inkludert alle avgifter, uttaler Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE, til egne nettsider.

Nettleien inkludert avgifter økte med andre ord med 4,3 prosent, noe som utgjør 460 kroner mer i året for en husholdning med et årsforbruk på 20.000 kWh.

Les også: Denne strømfellen koster mange dyrt

Økte investeringer får skylden

– En årsak til at nettselskapene har økt nettleien, er at de nå gjennomfører store investeringer, sier Flataker.

I dette ligger blant annet installeringen av 2,5 millioner digitale strømmålere i norske hjem.

Økningen er et gjennomsnitt for alle nettselskapene, og NVE påpeker at det er betydelige forskjeller i nettleien mellom nettselskaper.

Nettleien for husholdningskunder varierer nemlig nå fra 26,5 til 81,8 øre/kWh inkludert alle avgifter.

For en husholdning med et strømforbruk på 20.000 kWh utgjør forskjellen mellom laveste og høyeste nettleie 12.020 kroner inklusive avgifter.

NVEs nettsider kan du se hvordan ditt nettselskap er prismessig i forhold til de andre.

Les også: Minst 650.000 husholdninger betaler mer for strømmen enn de må

Les også: Populære strømselskaper, eller likegyldige forbrukere? (annonsørinnhold)