Nesten 500 tatt for forsikringssvindel hittil i år

Det finnes folk som «arrangerer» biltyveri på sin egen bil, hvor de i etterkant selger bilen i utlandet, opplyser Finans Norge. ILLUSTRASJONSFOTO: Pixabay

Hittil i år er nesten 500 mennesker avslørt for forsikringssvindel, viser tall fra Finans Norge. I gjennomsnitt forsøker svindlerne å lure til seg rundt 300.000 kroner.

De fleste sakene gjelder skadeforsikring, men de største beløpene dreier seg om svindel med uførepensjon og ulike typer livsforsikring.

– Det bekymrer oss at såpass mange prøver seg på svindel. For forsikring er basert på tillit, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge i en pressemelding.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Kommunikasjonssjef Stine Charlotte Neverdal i Finans Norge. FOTO: CF Wesenberg

Kommunikasjonssjef Stine Charlotte Neverdal i Finans Norge. FOTO: CF Wesenberg

Påplussing og arrangerte skader

Noe av svindelen er svært avansert og profesjonelt utført. Andre saker igjen er svært enkle å avsløre.

Noen forteller om fysiske skader som ikke har rot i virkeligheten, mens andre arrangerer biltyverier der de i etterkant selger bilen i utlandet, ifølge Finans Norge.

Det er heller ikke uvanlig at noen forteller om at de er frastjålet store verdier, men etterpå viser det seg alt er i god behold i kofferten, eller i eget hjem.

– De aller fleste kundene er heldigvis ærlige. Men forsikringsselskapene er oppmerksomme på svindel, så svindlerne tar en høy risiko, sier Neverdal.

Les også: Denne forsikringen blir stadig mer populær

Svindelens konsekvenser

Hvert år svindles forsikringsnæringen for betydelige beløp. Å svindle på forsikringen innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet. Svindel gjør dermed at forsikring blir dyrere enn nødvendig.

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de aller fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

– De fleste forsikringskunder er ærlige, og krever ikke noe utover det de har tapt. Kundene forventer at selskapene legger vekt på å avdekke svindel, sier Neverdal.

Forsikringsnæringen arbeider både hver for seg i selskapene og sammen, gjennom Finans Norge, for å avdekke og forebygge svindel.

Les også: Vår passivitet gir forsikringsselskapene superprofitt