Slik får du momsen tilbake etter ferieshopping

Illustrasjonsfoto: Ehrenberg Kommunikation/ Flickr.com

Handler du varer på ferie i utlandet, er det gode sjanser for at du kan få tilbakebetalt momsen. Her gir jeg deg oppskriften på hvordan du gjør nettopp det.

Skrevet av: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. (Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Nordea 04.07.2016).

Langt fra flertallet av oss krever tilbakebetaling av momsen på varer vi kjøper i utlandet. Mitt inntrykk er at mange synes, eller tror det er en krevende prosess. Men det er ikke nødvendigvis så tungvint, men det krever at du foretar deg visse handlinger.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

  1. Si at du vil handle taxfree. Det er i butikken der du handler varen at selve prosessen starter. Mange butikker, men ikke alle, tilbyr deg å handle taxfree. Disse har gjerne et merke med «Tax free shopping» i for eksempel vinduet eller ved kassen. Du må ofte selv si fra at du ønsker å få tilbake momsen. Ekspeditøren vil da fylle ut et skjema, og feste denne til kvitteringen din.
  2. Oppsøk tollvesenet for stempel. Neste steg i prosessen finner sted på flyplassen. Her må du oppsøke tollvesenet, eller egne skranker for momsrefusjon der dette finnes, for å få et stempel. Det er viktig at produktene ikke er brukt. Sørg også for å komme til flyplassen i god tid før flyet ditt går, slik at du rekker å få gjort alt du skal.
  3. Få pengene tilbake. Siste steg i prosessen er å få pengene tilbake. Det lønner seg å spørre butikken der du handler varen om hvordan du går frem for å få tilbakebetalt merverdieavgiften, men det kan i utgangspunktet gjøres på to måter:
    1. Ved å oppsøke private agenter som tilbyr tilbakebetaling av penger på flyplassen, som for eksempel Global Blue (forutsetter at butikken du har handlet varen i har en avtale med disse).
    2. Legge kvitteringene i en adressert konvolutt, og sende disse til for eksempel Global Blue.

Fordi Norge står utenfor EU kan vi handle taxfree i nesten samtlige europeiske land, men ikke i Norden.

Så mye kan du ta med deg:

Uansett om du har tenkt å kreve momsen tilbake eller ikke, så lønner det seg å være oppmerksom på at det er grenser for hvor store verdier du kan ta med deg fra utlandet uten å betale toll og avgifter. Mitt inntrykk er at mange ikke er klar over dette.

Har du vært utenfor Norge i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 6000 norske kroner, toll- og avgiftsfritt. Har du vært borte mindre enn 24 timer kan du imidlertid bare ta med deg varer for inntil 3000 kroner, uten å betale toll og avgifter.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook