Nav sender nå ut beklagelsesbrev til de som er rammet av skattetrekksfeil

Nav oppdaget denne uken manglende skattetrekk til 4350 mottakere av ulike ytelser fra etaten. Nå får disse et brev med en beklagelse for ulempene dette medfører. Bilde: Skjermdump fra Nav.no

Tidligere denne uken meldte Nav om at det var foretatt manglende skattetrekk til noen mottakere av dagpenger og arbeidsavklaringspenger. Nå viser det seg at mottakere av andre ytelser også er rammet.

Annonse:


Mottakere av dagpenger og arbeidsavklaringspenger som har frikort med beløpsgrense har ikke blitt trukket for skatt, meldte Nav tirsdag.

Hovedregelen er at Nav skal trekke 50 prosent skatt på utbetalinger når beløpsgrensen på frikort nås, gitt at mottakerne ikke har levert nytt skattekort før det skjer.

En feil i systemet til etaten har derimot medført at frikortene ble lest inn uten beløpsgrense.

Det vil si at utbetalinger av dagpenger og arbeidsavklaringspenger har blitt utbetalt uten skattetrekk, også etter at beløpsgrensen ble nådd.

Nav rettet feilen og la inn skattetrekk på 50 prosent med en gang det ble oppdaget, men det var ikke tidsnok til å unngå skade.

Les også: Nav har gjort feil: Kan gi deg restskatt neste år

Feilen rammer også mottakere av andre ytelser

Seksjonssjef Magne Fladby i Nav. Foto: Ingar Næss

Pengenytt har helt siden tirsdag forsøkt å få ytterligere opplysninger om hendelsen, og om det er flere som er rammet enn de som ble nevnt da. 

Rett før helgen var seksjonssjef Magne Fladby i økonomi- og styringsavdelingen i Nav klar med svar:

– Den største delen er mottakere av dagpenger og arbeidsavklaringspenger som har frikort med beløpsgrense. Men den gjelder også noen personer som mottar andre ytelser.

– Gjelder det kun siste utbetaling, eller har feilen pågått lenge?

– Nei, det varierer ut fra hvilket tidspunkt mottakerne har nådd frikortgrensen på 55.000 kroner. For noen gjelder det kun siste utbetaling og for andre gjelder det flere utbetalinger, svarer Fladby.

– Vet dere hvor mange som er rammet av manglende skattetrekk?

– Det er om lag 4350 personer som har nådd frikortgrensen på 55.000 kroner. Disse kan ha blitt trukket for lite i skatt.

Les også: I oktober kommer de nye 50- og 500-kronesedlene

Vil sende ut brev med beklagelse til de som er rammet

Seksjonssjefen i Nav opplyser at de er i dialog med Skatteetaten, som de nærmeste dagene vil sende ut nytt skattekort til de som har nådd frikortgrensen.

– I tillegg sender vi ut et brev der vi beklager feilen, forklarer sitasjonen og opplyser om at Skatteetaten sender ut nytt skattekort, sier Fladby i Nav.

Dersom du er én av mottakerne av nytt skattekort er det viktig at du sjekker om grunnlaget for beregning av skattetrekket er riktig.

Hvis tallene ikke stemmer, må du selv sørge for å endre dem på nettsidene til Skatteetaten.

Manglende eller for lite skattetrekk fører til at det må trekkes mer i skatt på utbetalinger som kommer senere i år og/eller at du må betale det skyldige ved neste skatteoppgjør i form av restskatt.

Fladby anbefaler avslutningsvis å følge med på eventuelle oppdateringer i saken på Nav.no.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Halve Norge mottok penger fra Nav i fjor

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

EU kutter ut sommertid. Norge kan følge etter

Du kan spare 10.000 kroner i året ved å kjøpe snus på nett

Statens vegvesen har oppdaget feil i mange førerkort utstedt i perioden 2005 til 2014

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet i 2018